Yrjönkatu 36

SuunnitteluSisustussuunnittelu Minna
TuoteratkaisutML-Lasiseinä
Alumia db-liukuovet
Alumia dB-pariliukuovet
SijaintiHelsinki

Helsingin ydinkeskustassa Kampissa, suoraan kauppakeskus Forumia vastapäätä, sijaitsee toimisto- ja liikekiinteistö Yrjönkatu 36. Valion Eläkekassan omistama toimitilakiinteistö tarjoaakin käyttäjilleen erinomaiset kulkuyhteydet sekä nopean siirtymisen keskustan monipuolisen palvelutarjonnan pariin.

Yrjönkatu 36 sai syksyllä 2016 uuden vuokralaisen, kun Suomessa vuodesta 1968 toiminut Ranskan Instituutti muutti kohteeseen. Ranskan Instituutin tehtäviin kuuluu Ranskan ja Suomen välisen yhteistyön kehittäminen ja edistäminen mahdollisimman monella alalla. Yrjönkadulla sijaitseva keskus toimiikin kahden kulttuurin kohtauspaikkana, tarjoten käyttäjilleen muun muassa ranskan kielikursseja sekä kirjasto-tietokeskuksen.

Koulutus- ja kirjastotilojen lisäksi Ranskan Instituutti tarvitsi uusiin toimitiloihinsa myös perinteisiä toimistohuoneita työntekijöidensä käyttöön. Tilat olivat aiemmin olleet hyvin erilaisessa käytössä. Jotta ne saatiin vastaamaan käyttäjien tarpeita, toteutettiin niihin kattava saneerausprojekti. Työn suunnittelusta vastasi Sisustussuunnittelu Minnan yrittäjä Minna Haapakoski.

- Kohteen käytävät olivat aiemmin pitkät ja kapeat ja niiden loisteputkivalaistus vanhentunut. Omistajan ja vuokralaisen edustajat kävivät jo aiemmin tutustumassa lasiseinäiseen toimistotilaan. He pitivät ratkaisua sekä ulkonäöltään että äänieristykseltään hyvänä, joten samaa avaraa ja valoisaa ilmettä lähdettiin hakemaan Yrjönkadullekin, Haapakoski muistelee projektin alkuvaiheita.

Pelkän yhtenäisen lasiseinäisen käytävän ja toimistohuoneiden välisen kipsilevyseinän toteuttamisen sijaan Haapakoski suunnitteli tiloihin vieläkin enemmän tilantuntua luovan ratkaisun. Myös toimistohuoneiden välisten seinien käytävänpuoleisin osa tehtiin noin metrin leveydeltä lasista, minkä ansiosta valo pääsee virtaamaan huoneiden välillä vieläkin esteettömämmin.

- Lähtiessäni ideoimaan lasiseinää halusin silti kasvattaa kapeaa käytävää. Nyt varsinaisen käytävän leveys on 120 cm, mutta kun toimistohuoneiden väliseinistäkin 100 cm on lasia, syntyy vaikutelma 220 cm leveästä käytävästä. Tällä tavalla se näyttää leveämmältä, avarammalta ja valoisammalta, vaikka itse seinä kulkeekin samassa kohdassa kuin aiemminkin, Haapakoski kertoo.

Tilojen muutostyö toteutettiin korkealuokkaista muuntojoustavuutta tukevin menetelmin, mikä tekee tilojen jatkokehittämisestä ja mahdollisesta tulevasta modifioinnista helppoa ja sujuvaa. Toimiston lasiseinäosuudet toteutettiin Muotolevy Tilaratkaisujen ML-lasiseinäjärjestelmällä, joka on suunniteltu nimenomaan toimitilan avoimuuden ja rauhallisuuden yhdistämiseen. Harmonisen ulkoasun viimeistelevät profiilittomat pystyliittymät, ja toiminnallisuuden sekä työrauhan tehokas äänieristys. Järjestelmäkokonaisuuden täydentävät tyylikkäät ja äänieristetyt Alumia dB-liuku- ja pariliukuovet.

- Kohteen suurempiin monitoimitiloihin suunniteltiin kiinteä valaistus, mikä yhdessä järjestelmäseinien kanssa mahdollistaa tilan muuntamisen tarvittaessa esimerkiksi lounge-tyyppiseksi tilaksi, pulpettitoimistoksi, neuvotteluhuoneiksi tai minkälaista tilaa milloinkin tarvitaan. Kohteen värimaailma suunniteltiin hyvin neutraaliksi ja selkeäksi, minkä ansiosta se on helppo muokata vastaamaan tilan käyttäjän brändiä, Haapakoski kertoo.

ML-lasiseinäjärjestelmän valintaan vaikuttivat Haapakosken mukaan nimenomaan sen äänieristysominaisuudet sekä kattava värivalikoima.

- Tilaan haluttiin erinomaisesti ääntä eristävä lasiseinä- ja liukuoviratkaisu. Kävimme asiakkaamme kanssa tehtaalla tutustumassa seinäjärjestelmään ja varmistamassa sen äänieristävyyden ja koimme sen erittäin hyväksi. Mielestäni ratkaisu on myös tyylikäs, yksinkertainen ja kaunis – juuri sellainen, mitä etsimmekin. Oli myös ihanaa, että RAL-värikartasta sai valita minkä tahansa haluamansa sävyn, Haapakoski toteaa, ja kertoo lasiseinäjärjestelmän olleen suunnittelijan näkökulmasta mieluinen.

- Suunnittelin nyt ensimmäistä kertaa lasiseinäratkaisuja ja haluan käyttää niitä jatkossakin. Oli ihanaa, miten ne mahdollistivat tilan muokkaamisen. Esimerkiksi yksi väliseinä toteutettiin leveällä pariliukuovella, jolloin ovien ollessa avoinna on käytössä suuri yhtenäinen tila, joka on kuitenkin helposti jaettavissa kahdeksi erilliseksi huoneeksi. Lasin luontainen läpinäkyvyys varmistaa, että tila tuntuu isolta, vaikka ovet olisivatkin suljettuina.

Lasiseinäjärjestelmien ohella kohteen avaruudentuntua lisää uusittu valaistus, joka muutosprojektin yhteydessä päivitettiin LED-tekniikkaan. Näyttävä valkoisen valon sävy pääsee lasiseinien ansiosta oikeuksiinsa, kun valo pääsee virtaamaan tilassa esteettä.