Julkisivu- ja rakennussuunnittelu

Julkisivulevyjen piilokiinnitys liimaamalla – puhtaat ja selkeät linjat rakennuksiin

Keskustellessani julkisivulevytyksistä arkkitehtien ja rakennussuunnittelijoiden kanssa kääntyy puhe usein levyjen kiinnitysmenetelmiin. Ruuvien, niittien ja muiden perinteisten mekaanisten kiinnikkeiden rinnalle on toivottu edullisempaa piilokiinnitysvaihtoehtoa tarjoamaan uusia suunnittelumahdollisuuksia varsinkin sellaisiin kohteisiin, joissa levytykset ovat olennainen osa rakennuksen ilmettä.

Mutta onko julkisivulevyjen piilokiinnittäminen siis mahdollista? Kyllä on – ja vieläpä sangen kustannustehokkasti.

Perinteisissä kiinnitysmenetelmissä levyn taakse porataan reikä, johon kiinnitetään joko kisko tai koukku, ja levy ripustetaan tai liu’utetaan takana olevaan alustarakenteeseen. Ratkaisu on edellyttänyt tavallista paksumman levyn käyttämistä. Lisäksi levyjen taakse porattavien reikien tekeminen on tarkkuustyötä, joten se on usein tehty levyvalmistajien toimesta tehtaalla.

Viimeisten vuosikymmenten aikana valtavin loikin kehittyneet liimaratkaisut ovat tuoneet perinteisten menetelmien rinnalle uuden vaihtoehdon. Kestävänä, ulkokäyttöön sopivana ja joustavana ratkaisuna liimakiinnitys mahdollistaa näyttävät ja modernit julkisivutoteutukset. Menetelmän etuna on myös sen soveltuvuus kaikkiin alustarankoihin: puuhun, teräkseen ja alumiinirankaan.

Liimakiinnityksessä rangan ja julkisivulevyn tartuntapinnat primeroidaan erinomaisen tartunnan aikaansaamiseksi. Liimaustyö aloitetaan kiinnittämällä pystyrankoihin itseliimautuva teippi ja sen sisäpuoleiselle sivulle varsinainen liima. Teippi pitää jopa 1250×3100 mm kokoisen levyn paikallaan, kunnes varsinainen liima on kovettunut. Kosteus haihtuu liimasta 24 tunnissa – sen jälkeen levyä ei saa rangasta enää irti muuten kuin halkaisemalla liimapinta terävän langan avulla.

Perinteiseen julkisivulevyjen mekaaniseen kiinnittämiseen verrattuna liimaaminen on kohtuullisen edullista – ja muihin piilokiinnitysjärjestelmiin verrattuna selkeästi edullisempaa. Mekaanisen kiinnityksen toteuttamiseen tarvitaan aina joko EPDM- tai saumanauhaa, levyn kanssa samaa sävyä olevia ruuveja tai niittejä, poranteriä sekä muita kiinnitystarvikkeita. Lisäksi mekaaniseen kiinnitykseen vaaditaan levyn esireiät.

Liimakiinnitys on suositeltava ratkaisu niin sisätiloihin kuin julkisivuihinkin. Asentamisessa on kuitenkin syytä huomioida lämpötila, sillä liiman kovettuminen tapahtuu veden haihtumisen myötä. Mikäli lämpötila laskee alle +5 asteen, tämä prosessi katkeaa eikä liima kovetu. Talviolosuhteissa asennustila tuleekin lämmittää.

Liimakiinnitys on kustannustehokas ja kestävä ratkaisu esteettisesti linjakkaisiin julkisivuihin, sillä näkyviin pintoihin ei jää mitään mekaanisia jälkiä. Kun rakenteeseen valitaan vielä läpivärjätty julkisivulevy, ovat avosaumojen reunatkin samaa sävyä varsinaisen levypinnan kanssa.

Lisäksi kohteisiin, joissa halutaan varautua mahdollisten graffitipiirrosten ilmestymiseen, löytyvät antigraffitikäsitellyt läpivärjätyt levyratkaisut. Siitä graffitit ovat toistuvasti poistettavissa jälkiä jättämättä.

Kuitusementtilevyillä verhoiltu tuulettuva julkisivurakenne on jo vuosisatojen ajan osoittanut toimivuutensa Suomen pohjoisissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Hienoa, että tämän ympäristöystävällisen ja lähes rajattomat suunnittelumahdollisuudet tarjoavan ratkaisun hyödyntämiseen kehitetään uusia vaihtoehtoja.

 

Michael Lind, Muotolevy Rakennustuotteet Oy

Michael Lind

Kirjoittaja on Muotolevy Rakennustuotteiden Equitone-julkisivulevyt -tuoteryhmän myyntijohtaja.

Jaa kirjoitus