Taloyhtiöiden hallitukset olivat kevään yhtiökokouksissa puun ja kuoren välissä. Etenkin niissä yhtiöissä, joissa tehtiin päätöksiä merkittävistä remonteista.
Lainojen korot olivat korkealla, eikä valtioneuvosto ollut tehnyt päätöstä ARA-tukien jatkumisesta. Taloyhtiöiden ei ollut helppo sitoutua kalliisiin projekteihin.
Olennainen kysymys kuitenkin on, miten kauan välttämättömiä ja siten väistämättömiä kunnostustöitä voidaan lykätä? Suomalaisten taloyhtiöiden korjausvelka on jo nyt merkittävä. Lykkääminen lisää tätä korjausvelkaa entisestään.
Parempaa aikaa odottava voi joutua odottamaan pitkään.
Kevään kokousten jälkeen on alkanut näyttää selvältä, ettei hallitus tule myöntämään ARA-tukia. Toisaalta on myös nähty, että rahoituskorkojen suunta on alaspäin.
Lisäksi rakentamisen suhdannetilanne on edelleen heikko. Urakkaan osallistuvilla toimijoilla on tavallista enemmän vapaata kapasiteettia. Materiaalien hinnat ja saatavuus ovat hyvät. Urakkahinnat ovat maltillisia.
Remonttia suunnittelevalla taloyhtiöllä olisi nyt erinomainen tilaisuus toteuttaa hanke kustannustehokkaasti ja nopeasti. Etsikkoaika on käynnissä, mutta kello tikittää.
Etenkin, jos taloyhtiöllä on käynnistysvalmis hanke aloituspäätöstä vaille valmiina, on nyt oikea hetki pitää ylimääräinen yhtiökokous ja pistää hommat käyntiin. Ensi kevään yhtiökokouksen jälkeen taloyhtiön kannalta otollisin hetki hyvän diilin tekemiseen on todennäköisesti jo mennyt.
Kyllä, rahoituskustannukset voivat keväällä olla hieman nykyistä edullisemmat. Mutta rakentamisen markkinatilanne ja sitä kautta rakennusliikkeiden kapasiteetti, materiaalien hinnat ja saatavuus ja sitä kautta urakkahinnat voivat olla jotain ihan muuta kuin nyt.
Ukrainan sodan päättyminen seuraavan vuoden aikana on hyvin mahdollista – ja maailman kannalta sen ratkeaminen nopeasti olisi monestakin syystä toivottavaa.
Kun aseet hiljenevät, alkaa jälleenrakennus. Tällöin rakennusmateriaalien ja raaka-aineiden kysyntä tulee ylittämään tuotannon etenkin Euroopassa.
Kestää vuosia, kunnes Ukrainan oma rakennustarviketeollisuus ja raaka-ainetuotanto saadaan ajettua ylös ja laajamittainen jälleenrakennuskysyntä tasaantuu.
Tämä on riski remontteja panttaaville taloyhtiöille. Jälleenrakennuksen alettua materiaaleista ja tekijöistä on pulaa. Materiaaleista jaetaan niukkuutta ja tekijät ovat kortilla. Silloin remontista voi joutua maksamaan kovaa ylihintaa.
Julkisivusaneerauksia ja muita isoja remontteja pohtivissa taloyhtiöissä kannattaa miettiä tarkkaan, miten pitkään väistämätöntä lykätään tuonnemmaksi. Isot remontit maksavat aina paljon, mutta juuri nyt ”ei vielä” -päätöksen hintalappu voi muodostua huomattavan suureksi. Samalla lisää korjausvelkaa ja uusia remontteja kasaantuu ajalle, jolloin rakentamisen kustannukset ovat muutenkin korkeammat kuin juuri nyt.
Kiteytän. Jos remontti pitää tehdä, edullisin aika on tehdä se heti. Lähitulevaisuus tulee suurella todennäköisyydellä osoittamaan päätöksen erittäin järjelliseksi.
Jarkko Kuisma
Hallituksen puheenjohtaja
Muotolevy Oy