Julkisivu- ja rakennussuunnittelu

Antigraffitisuojaus auttaa säilyttämään julkisivun visuaalisen ilmeen

Pyöräily on varsinkin lämpiminä kevät- ja kesäpäivinä mukava harrastus – maisemat vaihtuvat nopeasti, mutta silti on aikaa katsella, mitä ympärillä tapahtuu. Liikunnan lomassa seuraankin mielelläni käynnissä olevia rakennushankkeita, havainnoin rakentamisen trendejä sekä ihailen näkemiäni arkkitehtonisia helmiä.

Rakenteilla olevien sekä valmistuneiden kohteiden ”bongaaminen” on mukavaa – erityisen mukavaa on tietysti seurata niiden kohteiden valmistumista, joiden arkkitehdeille olen itse saanut olla mukana esittelemässä tuoteratkaisujamme. On myös mielenkiintoista tarkastella sekä massiivi- että kevytrakenteisten kohteiden toteutuksia ja erilaisia ulkonäöllisiä yksityiskohtia.

Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Länsimetron reitin varrelle on noussut rakennuksia kohisten. Valmistuneita ja valmistumassa olevia kohteita on todella paljon. Vaikkei lehtiä lukisikaan, olisi helppo päätellä rakentamisen kasvavan pääkaupunkiseudulla – jo pieni pyöräretki riittää kertomaan samaa tarinaa.

Tyylikkäitä rakennuksia ihaillessani on yksi ikävä lieveilmiö kuitenkin kiinnittänyt huomioni: uusiin valmistuneisiin kohteisiin on usein jo ehtinyt ilmestyä graffitikirjoituksia. Se näky on todella harmittava ja surullinen – kaunis julkisivu on turmeltu töherryksellä, jonka poistaminen on monessa tapauksessa haastava tehtävä.

Levytetyissä julkisivuissa graffitin poistaminen edellyttää usein levyn vaihtamista tai ylimaalausta. Silloinkin uuden levyn ulkonäkö luultavasti poikkeaa sävyltään jonkin verran julkisivussa olleesta alkuperäisestä ja siten myös ympäröivistä levyistä. Uuden levyn tilaaminen ja asentaminen ovat myös kohtuullisen arvokkaita toimenpiteitä. Kaiken lisäksi ikinä ei ole varmuutta siitä, kauanko julkisivu saa olla rauhassa ennen kuin se töhritään uudelleen.

Näin ei kuitenkaan välttämättä tarvitsisi olla.

Töherrysten aiheuttamat haitat on nimittäin helppo minimoida valitsemalla julkisivumateriaaliksi ratkaisu, jossa asia on huomioitu. Esimerkiksi vakio- ja erikoissävytettyjen Equitone Pictura -julkisivulevyjemme varsinaisen maalipinnan päälle on levitetty vesiohenteinen polyuretaanipinnoite – visuaalisesti huomaamaton antigraffitisuojaus, joka samalla ehkäisee maalipinnan naarmuuntumista.

Töherrysvapaa ratkaisu löytyy myös kohteisiin, joihin läpivärjätty tai kuultomaalattu pinta on sopivampi ratkaisu.

Equitone Natura -julkisivulevyyn on saatavilla vastaava antigraffitikäsittely kuin Picturaankin – tällöin tuotenimeksi tulee Natura Pro. Antigraffitikäsiteltyä Natura Pro -levyä ei välttämättä tarvitse käyttää kuin niissä kohdissa rakennusta, joissa julkisivu saattaa altistua töherryksille. Tällaisia paikkoja ovat erityisesti katutason levytykset. Ylemmät kerrokset voidaan levyttää saman sävyisin Natura-levyin – antigraffitikäsittely ei aiheuta värieroa levyihin.

Antigraffitisuojauksen paras puoli on, että mahdolliset graffitit voidaan poistaa helposti ja jälkiä jättämättä puhdistusaineen ja -liinan avulla. Equitonen mukaan puhdistustoimenpide voidaan suorittaa useita satoja kertoja ilman, että maalipintaan jää jälkiä.

Mattapintaisten Equitone-julkisivumateriaalien levypinta on erittäin sileä. Equitone on ainoa kuitusementtilevyvalmistaja, jolla on oma maalitehdas. Siellä yritys on kehittänyt nimenomaan kuitusementtilevyille soveltuvat pinnoitteet.

Equitone-julkisivumateriaaleilla pystytään toteuttamaan näyttäviä kevytrakenteisia julkisivuja, jotka kestävät niin katseita, aikaa kuin satunnaisten taiteilijoiden päähänpistojakin.

Jaa kirjoitus