Julkisivu- ja rakennussuunnittelu

Perinteikäs ratkaisu on vastaus julkisivurakentamisen moderneihinkin haasteisiin

Tuulettuvat, kevytrakenteiset julkisivuratkaisut ovat osoittaneet toimivuutensa Suomen vaativissa olosuhteissa. Leveysasteillamme vuodenaikojen väliset olosuhdevaihtelut ovat aina olleet voimakkaita ja välillä myös yllättäviä. Ilmaston lämpenemisen myötä säätilojen ennakointi on tullut entistäkin haastavammaksi. Esimerkiksi vuoden 2016 alussa oli maailmanlaajuisesti ennätyslämmintä – jopa niin lämmintä, että asiantuntijatkin olivat ihmeissään.

Olosuhteiden muuttuessa kasvavat myös rakennusten julkisivu- ja rakenneratkaisujen suorituskykyyn kohdistuvat vaatimukset. Rakenteiden on yksinkertaisesti kestettävä enemmän ja kovempaa kulutusta kuin aiemmin. Korkealuokkaisen, pitkäikäisen ja kokonaistaloudellisen lopputuloksen saavuttamiseksi rakentamisessa kannattaa suosia laadukkaita, Suomen olosuhteisiin soveltuvia ratkaisuja.

Tuulettuvalla julkisivurakenteella on pitkät perinteet niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa – niitä on rakennettu jo jopa satoja vuosia. Menetelmän on todettu takaavan hyvän lämmöneristyksen ja pitävän rakenteet kuivina estämällä kylmäsiltojen muodostumisen ja kosteuden tiivistymisen. Ratkaisu onkin erinomainen näihin meille niin kovin kotoisiin olosuhteisiin, joissa saman vuoden aikana saatetaan kokea yli 30°C helteet sekä vastaavat pakkaslukemat, vaihtelevista lumi- ja vesisademääristä puhumattakaan.

Tuulettuvan julkisivurakenteen toiminta perustuu alustarakenteen uloimpaan, julkisivunpuoleiseen rankaan, joka pystysuuntaan piirrettynä varmistaa tuuletuksen toimivuuden sokkelista aina katonrajaan saakka. Rankamateriaaliksi soveltuvat sekä puu, teräs että alumiini.

Julkisivuverhouksen näkyvä osa, eli kuitusementistä valmistetut julkisivulevyt, kiinnitetään alustarakenteeseen halutun visuaalisen ilmeen mukaisesti joko ruuveilla, niiteillä tai mekaanisella piilokiinnityksellä. Piilokiinnityksellä toteutettu julkisivuverhoilu on linjakas – levypinta on pysty- ja vaakasaumoja lukuun ottamatta täysin yhtenäinen. Rankavaihtoehdoissa olevat säätökiinnikkeet helpottavat levysaumojen suorittamista ja asentamista varsinkin korjauskohteissa.

Kiinnitysvaihtoehtojen ohella valinnan- ja suunnittelunvapautta tarjoavat kuitusementtilevyjen laaja pinta-, väri-, struktuuri- ja viimeistelyvalikoima. Monipuolisessa paletissa yhdistyvät tuulettuvan julkisivun käytännöllisyys ja arkkitehtoninen näyttävyys. Mahdollisuus erilaisten ratkaisujen hahmotteluun antaa arkkitehdeille vaihtoehtoja persoonallisten ja uniikkien kohteiden suunnittelemiseen. Valitsemalla määrämittoihin sahattuja levyjä ja sommittelemalla niitä eri järjestykseen voidaan samalle rakennukselle hahmotella hyvinkin erilaisia ilmeitä.

Esteettisyyden ja Suomen olosuhteisiin erinomaisesti soveltuvan tuulettuvan rakenteen mahdollistamisen lisäksi kuitusementtisillä julkisivulevyillä on vielä kolmaskin ”2010-luvun supervoima”: ympäristöystävällisyys. Kuitusementti koostuu sementistä, kuiduista ja mineraaleista. Kyseessä on siis luonnonmukainen materiaali, jonka käyttöikä kaikkein vaativimmissakin ympäristöissä on yli 50 vuotta. Ratkaisun hiilijalanjälki on pieni ja ympäristökuormitus vähäinen, mikä on ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta erinomainen asia.

Kuitusementtilevyillä verhoiltu tuulettuva julkisivurakenne on siis Suomen olosuhteisissa toimivaksi havaittu, ympäristöystävällinen ja lähes rajattomat suunnittelumahdollisuudet tarjoava ratkaisu. Tiivistettynä menetelmän voisikin todeta olevan sekä perinteikäs että moderni – ja äärimmäisen ajankohtainen.

Jaa kirjoitus