As. Oy Kalervontorni, Lappeenranta

Lappenrantalaisen asunto-osakeyhtiö Kalervontornin julkisivu uusittiin kokonaisuudessaan. Keskusta-alueella sijaitseva 7-kerroksinen kerrostalo on sievä ja edustava esimerkki 1960-luvun arkkitehtuurista. Tämä vuoksi haasteeksi annettiin pitää ulkoasu mahdollisimman muuttumattomana.

Nauhaikkunoita, punatiiltä ja valkoista kuitusementtilevyä

Kauppakadun puolen julkisivua rytmittävät kauniit nauhaikkunat erilevyisine aukotuksineen. Talon päädyissä on käytetty punatiiltä tukemaan muuten valkoiseksi levytettyä julkisivua. Ruudullinen kookas julkisivulevytys kiertää päädystä talon takapuolelle.

Iäkkään talon julkisivu oli päässyt jo rapistumaan ja oli uusimisen tarpeessa. Julkisivuremontin suunnitteluun taloyhtiö palkkasi paikallisen Arkkitehtitoimisto Sami Vuorinen Oy:n.

Modernisointia talon ulkonäköä muuttamatta

Julkisivun tärkein tehtävä on suojata taloa. Etenkin vanhan talon remontin kohdalla on tärkeää, että uusi julkisivumateriaali suojaa talon rakenteita. Tuulettuva julkisivurakenne on turvallinen rakenne, sillä se estää kosteuden tiivistymisen ja kylmäsiltojen muodostumisen, mahdollistaen samalla hyvän lämpöeristyksen.

Julkisivu on myös rakennuksen näkyvin esteettinen elementti ja näin se toteuttaa arkkitehtinsa luovaa visiota talon suunnitellusta ulkonäöstä. Taloyhtiö antoikin arkkitehdille tehtäväksi suunnitella julkisivuremontti rakennuksen alkuperäisen ulkoasun ehdoilla.

– Julkisivuremontissa pääpaino oli rakennuksen alkuperäisen 1960-luvun alun ilmeen säilyttämisessä, arkkitehti Sami Vuorinen kertoo.

As Oy Kalervontornissa oli jo ennestään kuitusementtilevytys. Sen tilalle oli helppoa valita valkoiset Equitone Tectiva -julkisivulevyt, jotka vastasivat rakennuksen alkuperäisen julkisivun tyyliä.

Valkoiset Tectiva-julkisivulevyt kiinnitettiin piilokiinnityksellä. Näin levypinnasta tuli sileä, yhtenäinen ja tyylikkäästi viimeistelty ja rakennuksen kokonaisilmeestä rauhallinen.

Laadukas julkisivu lisää rakennuksen kiinnostavuutta

Yhteistyö Muotolevy Rakennustuotteiden kanssa sujui hyvin, arkkitehti Vuorinen kertoo, ja kohteeseen sopiva materiaali löytyi vaivatta Equitonen laajasta valikoimasta.

Remontin yhteydessä lisättiin myös ulkoseinien lämmöneristystä asumismukavuuden ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Näin julkisivuremontin tekeminen oli taloyhtiön asukkaille muutakin kuin vain kosmeettinen parannus ja lisäsi rakennuksen käyttöikää pitkälle tulevaisuuteen.

– Toteutus onnistui hienosti ja rakennuksen ilme säilyi lähes puhtaasti alkuperäisenä, arkkitehti Vuorinen kertoo.

Remontin onnistunut ja viimeistelty työnjälki nosti rakennuksen arvostusta näkyvällä paikalla ja antoi kohta kuusikymppiselle rakennukselle kaivattua uutta ilmettä alkuperäistä suunnittelua kunnioittaen.

Suunnittelija

Arkkitehtitoimisto Sami Vuorinen Oy

Urakoitsija

Rakennusliike Sami Ahtiainen Oy

Sijainti

Lappeenranta

Julkisivumateriaali