As. Oy Puisto Emmaus

Asunto-osakeyhtiö Puisto-Emmaus on näkyvällä paikalla Tampereen keskustassa sijaitseva asuinkerrostalo. Hämeenpuiston ja Satakunnankadun kulmassa sijaitseva 7-kerroksinen rakennus valmistui vuonna 1957 ja sen julkisivu oli nyt saneerauksen tarpeessa. Rakennuksen remontin suunnittelusta vastasi A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja saneerauksen urakoinnista Tampereen Julkisivutekniikka Oy.

Teknistä edistyksellisyyttä 60 vuoden takaa

Valmistuessaan rakennus oli teknisesti edistyksellinen: sen julkisivut olivat pesubetonisista kuorielementeistä tehtyjä ja niiden alla oli turve-eristyslevyt. Betonielementeissä oli sekä suoraa että aaltoilevaksi uritettua pintaa. Ajan kuluessa elementtien kiinnitykset olivat menettäneet lujuutensa, joten julkisivu tuli uusia kokonaan. Kuorielementit ja lämmöneristeet päätettiin purkaa ja rakentaa uudelleen.

Saneerauksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi A-Insinöörien RA Mikko Heikkinen ja rakennesuunnittelusta DI Stina Hyyrynen ja RI Arttu Lehtonen.

Suunnittelussa oli sekä suunnittelijalle että taloyhtiön hallitukselle tärkeää pitää kiinni vanhasta tyylistä, mutta tuoda rakennus tälle vuosituhannelle. Julkisivurakenteen paksuus tuli myös pitää ennallaan vuonna 2005 uusittujen parvekkeiden takia. Tämä asetti suunnittelulle tiettyjä haasteita.

Uritettua ja sileää julkisivupintaa

Kohteesta tehtiin kolme erilaista luonnosvaihtoehtoa: rappauspinnalla, levypinnalla ja keraamisella laatalla. Kaikki kohteen parissa työskennelleet totesivat yksimielisesti kuitusementtilevyn olevan paras tapa säilyttää alkuperäinen ilme.

Pian päädyttiin Equitone-julkisivulevyihin, jonka kahdella eri levytuotteella saatiin paras lopputulos: uritetut Linea-levyt suunniteltiin vanhan aaltopinnan kohdalle ja Tectiva-levyt suorien levyjen tilalle. Kuitusementtilevyjen väriksi valittiin melko vaalea hiekan sävy ja levyt kiinnitettiin niiteillä.

50-luvulla suunniteltu kerrostalo ei pröystäile ulkomuodollaan, mutta siinä on hillittyä tyyliä. Etenkin uritetut levyt tekevät pinnasta kiinnostavan ja iltaisin korkean seinän valot toisella sivulla antavat suoralle pinnalle eloa. Myös Hämeenpuiston puolella olevat sievät, kulmikkaat erkkerit antavat persoonallista ilmettä talolle.

Lopputulos on ollut sekä taloyhtiön että suunnittelijansa mieleen. Taloyhtiö haki etenkin kustannustehokasta korjaustapaa ja arkkitehti mahdollisimman näyttävää, joskin alkuperäistä mukailevaa julkisivua. Nämä molemmat toiveet saatiin täytettyä Equitonen avulla.

– Rakennus on siisti ja huoliteltu, mutta ei hyppää silmille, toteaa rakennusarkkitehti Mikko Heikkinen. Hän kiittelee myös Equitonen asiakaspalvelua, josta sai apua aina tarvittaessa ja yhteys pysyi kiinteänä läpi projektin.

– Taloyhtiön hallitus on ollut tyytyväinen julkisivuihin: talo on kuulemma selvästi komeampi kuin naapuriin viime vuonna valmistunut uudiskohde, arkkitehtisuunnittelija naurahtaa.

Valmistumisvuosi

2018

Suunnittelija

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

Urakoitsija

Tampereen Julkisivutekniikka Oy

Sijainti

Tampere

Julkisivumateriaali