As. Oy Turun Linnanranta

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy suunnitteli Turkuun korkealuokkaisen Turun Linnanranta -rivitaloyhtiön ainutlaatuiselle sijainnille Aurajoen suulle. Taloyhtiössä on 9 kaksikerroista asuntoa, joiden koot vaihtelevat 300-450 neliön välillä.

Erityistä tyylikkyyttä erityiselle sijainnille

Arvokiinteistön suunnittelu käynnistyi arkkitehti SAFA Renni Haroman luonnostelemalla tilaohjelmalla. Kapea, pitkä niemenkärki antoi suunnittelijalle suurta nautintoa, sillä sijainti ja maisemat ovat joen suuntaan ainutlaatuiset. Harvassa kodissa voi katsella samaan aikaan näin monipuolista maisemaa: lännessä avautuvaa merimaisemaa, vastarannalla jyhkeää Turun linnaa sekä jokivarren suunnassa Suomen Joutsenta ja upeaa keskustamaisemaa. Maisemat mahdollistavat paljon, mutta myös vaativat arkkitehtia kiinnittämään erityistä huomiota asuntojen suunnitteluun.

– Tavoitteena oli ottaa kaikki irti tontin potentiaalista. Niinpä ylempään kerrokseen sijoitettiin avoimesti kaikki ne tilat, joihin maisema tuo selkeätä lisäarvoa, arkkitehti Renni Haroma kertoo.

Myös kylpyhuone- ja saunaosastot sijoitettiin talon yläkertaan. Näin saunoessakin voi nauttia ylellisistä maisemista. Eteisaulat sekä yksityisemmät asuinhuoneet sijaitsevat asuntojen alakerroksissa.

Modernien arvoasuntojen tulee olla viimeistellyn tyylikkäitä ja vastata vaativien asukkaiden toiveisiin. Yksi ehdoton toive on oma rauha. Asunnot suunniteltiinkin L-mallisiksi, jolloin sisäpihalle saatiin luotua suojaisa atriumterassi, jolta voi rauhassa nauttia kauniista maisemista.

Vanhan satama-alueen hyvin kapean niemenkärjen erikoisuus on, että meri on myös asuntojen takana. Näin omalla veneellä pääsee kiinnittymään suoraan kiinni asuntoon. Harva veneilijä ei innostuisi tästä mahdollisuudesta.

Esteettistä harmoniaa tiilen kanssa

Rakennuksen ulkopintaan haettiin modernin skarppia tyyliä. Ulkoseinien päämateriaali on musta eläväpintainen tiili, joka antaa rakennukselle särmää. Tiilen rinnalle haluttiin toinen materiaali samassa värimaailmassa, joka linjakkaasti raamittaa rakennuksen päämuodot. Materiaaliksi valittiin Equitone-kuitusementtilevy.

– Materiaali sai olla särmempi, ei nössö. Tähän Equitone sopi erittäin hyvin, arkkitehti Renni Haroma sanoo. Equitone-kuitusementtilevyt sopivat hyvin materiaalien henkeen tarjoten modernia muotokieltä hienon pintansa ansiosta. Myös Equitonen tekniset ominaisuudet sekä laadukkaat sävyt saavat arkkitehdilta kiitosta. Levyt kiinnitettiin levynvärisillä ruuveilla.

Lopputulokseen Haroma on tyytyväinen, etenkin talon moderniin linjakkuuteen sekä ainutlaatuisen sijainnin optimointiin:

– Maisema aukeaa täysillä. Siinä tuntee olevansa ainutlaatuisessa tilassa kaupungin ytimessä, arkkitehti Haroma toteaa.

Suunnittelija

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners

Sijainti

Turku

Julkisivumateriaali