Päiväkoti Lounatuuli, Pori

Päiväkoti Lounatuuli on Pohjois-Porissa vuonna 2019 valmistunut 9-ryhmäinen päiväkoti. Pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Matti Asmala Arkkitehti Oy Asmalasta ja projektiarkkitehtina Tom Ilomäki.

Suurikokoinen rakennus haluttiin sijoittaa joen varteen melko pienelle tontille, mikä tarkoitti, että suunnittelijat joutuivat työskentelemään ahtauden ja mahdollisen tulvaveden nousun ristipaineessa. Melko pian rakennus sai toimivan U-muodon, jolloin rakennuksen keskelle muodostui viihtyisä ja turvallinen sisäleikkipiha.

Suunnittelu lähti liikkeelle tilasuunnitelmasta, jossa ryhmäkoot sekä ulkotilojen yhdistäminen sisätiloihin sanelivat rakennuksen kokoa ja muotoa. Bruttoalaltaan 2300-neliöinen rakennus on yksikerroksinen ja kaikkien 9 ryhmän sisäänkäynnit ovat sisäpihalle. Jokaisen ryhmän sisäänkäynti on väritetty omalla värillään oman oven tunnistamista helpottamaan.

Päiväkodin näköinen päiväkoti

Rakennuksesta haluttiin leikkisän ja hauskan näköinen. Näin sen tunnistaa jo kaukaa päiväkodiksi ja saa hymyn ohikulkijankin huulille. Hauskaan rakennukseen on mukavampaa tulla leikkimään – ja töihin!

– Päiväkotien suunnittelu onkin jo aika tuttua, nyt on ollut kolme päiväkotia putkeen, Ilomäki naurahtaa.

Matti Asmala kollegoineen päätti kallistaa rakennuksen julkisivun muotoja vinoon ikään kuin lasten piirtämissä kuvissa. Värejä sekä vinoa muotoa käytettiin rohkeasti.

Kuitusementtilevyillä huoltovapaa, kestävä ja värikäs julkisivuratkaisu

Julkisivusta haluttiin huoltovapaa, jolloin päädyttiin tutkimaan levyvaihtoehtoa. Julkisivulevyiksi valittiin kuitusementtilevy Equitone Pictura, sillä se tarjosi rakenteellisesti turvallisen ja kestävän ratkaisun yhdistettynä laajaan värikirjoon.

– Julkisivu on se, mistä rakennus erottuu ympäristöstään. Se on rakennuksen vaatteet. Tässä rakennuksessa on paljon värejä ja sen takia värivalinnat vaikuttivat omalta osaltaan levyvalintaan, Ilomäki kertoo.

Yhteistyö Muotolevy Rakennustuotteiden kanssa saa arkkitehti Ilomäeltä kiitosta. Asentajat saivat koulutusta ja tukea etenkin julkisivulevytyksen piilokiinnityksen toteuttamiseen.

– Olemme tosi tyytyväisiä julkisivuun. Julkisivulevytys toimii erittäin hyvin ja lopputulos on siisti. Saumataustat maalattiin mustalla, jolloin 8 mm levysaumoista näkyy vain mustaa, Tom Ilomäki kiittelee lopputulosta.

Valmistumisvuosi

2019

Suunnittelija

Arkkitehti Oy Asmala

Urakoitsija

RMK Rent

Sijainti

Pori

Julkisivumateriaali