S-Market Pajuluoma, Seinäjoki

Keväällä 2019 avattu S-Market Pajuluoma on Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kuudes S-Market Seinäjoella. Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen toimi rakennuksen suunnittelijana ja rakennuttajana Jaskari Rakennus Oy.

S-Marketin läheisyyteen oli lähiaikoina rakennettu paljon uusia koteja, joten oma lähikauppa tuli tarpeeseen. S-Marketin yhteydessä palvelee myös ABC-tankkausautomaatti.

Moderni ruokakauppa keskellä kylää

Kooltaan uusi S-Market on 2000 neliötä, josta myymälätilaa on noin 1400 m2. Uusi kauppa on energiatehokas ruokakauppa, jossa ostoksilla käymisen halutaan olevan helppo kokemus. Katolle asennettiin aurinkopaneeleja, sisällä on oma hiilidioksidi-kylmälaitos ja ovelliset kylmäkalusteet. Energiatehokkuutta lisää myös lämmön talteenotto sekä kokonaan ledeillä toteutettu valaistus.

Osuuskauppa määritteli myymälän muodon ja koon tarkasti, mutta muuten arkkitehti Jyrki Jääskeläinen tiimeineen sai vapaat kädet rakennuksen suunnitteluun. Tavoitteeksi annettiin tehdä uuden konseptin moderni kauppa. Samaan aikaan suunniteltiin myös toinen uusi S-Market Tanelinranta Seinäjoelle, joka toteuttaa myöskin uuden konseptin tyyliä ja on olemukseltaan hyvin samanlainen Pajuluoman kanssa.

– Olemme tehneet S-Ryhmälle paljon market-suunnittelua ja nyt haluttiin jotain uutta. Vanha brändiväritys on häivytetty ja kun kaupparakennus sijoitetaan lähelle asutusta, jossa on paljon modernia rakennusta, tulee myös marketin olla ulkonäöltään kaupunkimaisempi, arkkitehti Jyrki Jääskeläinen kertoo.

Julkisivuun välkehtivää ja kestävää pintaa

Jo aikaisessa vaiheessa rakennuksen julkisivuun valittiin päämateriaaliksi kauniin harmaa, hieman välkehtivä Equitone Textura-levy. Harmaa vaippa syleilee kaupan lasiseiniä, jotka on vedetty hieman sisäänpäin tarjoten lähes koko rakennuksen levyisen katoksen kauppaan saapuville asiakkaille. Suuret ikkunat antavat kaupalle modernin ilmeen ja vaaleanruskea seinälevytys antaa lämpöä dramaattiselle harmaan sävylle.

Equitone-kuitusementtilevy oli suunnittelijoille tuttu tuote, jota on käytetty niin asuinrakennuksissa kuin julkisissa rakennuksissa. Julkisivumateriaali saa kiitosta arkkitehti Jääskeläiseltä niin huoltovapautensa kuin erittäin laajan väriskaalansa ansiosta.

Equitone-julkisivulevyt toimitettiin työmaalle esirei’itettyinä, minkä ansiosta asentaminen oli nopeaa ja helppoa. Levyt voidaan asentaa niin puu-, alumiini- kuin teräsrankaan.

Suunnittelijat ovat saaneet paljon positiivista palautetta uudesta tyylistä ja S-Market Pajuluoman toiminnallisuudesta. Rakennus on koettu moderniksi ja tyylikkääksi kokonaisuudeksi, joka istuu paikalleen kauniisti.

Valmistumisvuosi

2019

Arkkitehti

Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen

Urakoitsija

Jaskari Rakennus Oy

Sijainti

Seinäjoki

Julkisivumateriaali