S-Market Tanelinranta, Seinäjoki

S-Market Tanelinrannan suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen ja rakennusurakoitsijana toimi Insinööritoimisto Seinäjoen rakennustekniikka Oy.

Moderni ja energiatehokas ruokakauppa

Marraskuussa 2018 ovensa avannut S-Market oli odotettu kauppa, sillä samalla paikalla sijainnut alueen edellinen ruokakauppa oli jouduttu sulkemaan reilu vuosi aikaisemmin kosteus- ja homevaurion vuoksi.

Uusi S-Market on energia- ja ympäristötehokas nykyaikainen ruokakauppa, jossa ostamisen helppouteen on kiinnitetty huomiota. Rakennus on muodoltaan selkeä suorakaide, joka oli helppo istuttaa tontilleen. Rakennuksen pinta-ala on noin 2000 m2.

Asuinalueen välittömään läheisyyteen nousseen rakennuksen suunnittelu vaati arkkitehdiltä tuoretta näkökulmaa.

– Tavoitteena oli tehdä uusi, modernin konseptin kauppa. Myymälän pohjaratkaisusta päättää S-ryhmä, mutta muuten suunnittelussa oli vapaat kädet, kertoo arkkitehti Jyrki Jääskeläinen.

Samaan aikaan toteutettiin myös toisen S-Marketin suunnittelu Seinäjoen Pajuluomaan, joka noudatteli pitkälti samaa konseptia kuin S-Market Tanelinranta.

Eläväinen pinta ja kestävyys julkisivumateriaalin valinnan perusteena

Sisätiloiltaan ja toiminnoiltaan nykyaikaisen ja ympäristötehokkaan rakennuksen ulkopuolen haluttiin noudattavan samoja teemoja. Jo aikaisessa vaiheessa julkisivumateriaaliksi valittiin Equitone Textura -kuitusementtilevy, jonka valkoiset, mustat ja harmaat sävyt tarjoavat suunnittelijalle modernin ja harmonisen väripaletin.

Textura-levyn strukturoitu ja rakeinen pinta hylkii likaa ja vettä antaen näin rakennukselle helposti puhtaana pidettävän julkisivun. Levyn pinnoitteissa käytettävät materiaalit ovat ympäristöystävällisiä ja UV-säteilyä kestäviä, minkä ansiosta levyt pysyvät kauniina vuosikymmenten ajan.

– Julkisivuun haluttiin kestävyyttä, tummaa väriä ja pikkuisen välkehtivää pintaa. Equitone-levyt olivat jo entuudestaan tuttuja ja hyväksi havaittuja. Tässäkin kohteessa ne toimivat hyvin jo ensimmäisissä mallinnuksissa ja pysyivät mukana loppuun asti, sanoo Jääskeläinen.

Equitone Textura -kuitusementtilevyjen väriksi valittiin tummanharmaa ja ne toimitettiin urakoitsijalle esirei’itettynä. Niiden valintaa tukivat laaja väriskaala sekä pinnoitteen huoltovapaus.

Tummanharmaat levypinnat yhdistettynä kontrastivärinä olevaan puunväriseen alumiinikomposiittiin ja suuriin ikkunapintoihin luo rakennuksesta tasapainoisen ja tyylikkään kokonaisuuden. Niin ulkomuodoltaan kuin toiminnoiltaan moderni ruokakauppa on asuinalueensa uusi sykkivä sydän.

Valmistumisvuosi

2018

Suunnittelija

Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen

Urakoitsija

Insinööritoimisto Seinäjoen rakennustekniikka Oy

Sijainti

Seinäjoki

Julkisivumateriaali