Sisustaminen

5 kekseliästä vinkkiä neliöiden tehokäyttöön

Suomalaiset asuvat yhä ahtaammin. Tämän ilmiön taustalla on maailmanlaajuinen kaupungistumisen megatrendi, joka näkyy myös Suomessa. Ihmiset hakeutuvat asumaan tiiviille keskusta-alueille, joissa on lähipalveluita, hyviä kulkuyhteyksiä ja kaduilla eurooppalaisen elämän tuntua. Nyt myös perheet asuvat mielellään kaupunkien keskustoissa, vaikka neliöhinnat siellä ovat korkeat.

Rakentamisessa tehokkuus on päivän ehdoton trendi. Rakentaminen on kallista, keskustojen läheisyyden tontit ovat arvokkaita ja rakennusoikeudet pieniä. Tämä ajaa rakennuttajia kasvavaan tehokkuuteen suunnittelussa. Neliöistä ollaan valmiita tinkimään, kunhan neliöiden käyttö on järkevää.

Keskustojen vanhoissa, tunnelmallisissa kerrostaloissa sijaitsevat kodit ovat monelle unelmien täyttymys, vaikka asunnon koko olisi asujilleen liian pieni. Pienestä koosta huolimatta kodin viihtyvyydestä ei haluta tietenkään tinkiä. Kuinka siis pitää huoli, että nyt suunniteltava uusi tai remontoitava koti saadaan tyylikkäästi käyttämään kaikki neliöt hyödyksi?

Listasimme 5 vinkkiä neliöiden tehokäyttöön:

1. Parvella lisätilaa

Riittäisikö huonekorkeus parven rakentamiseen? Monissa yksiöissä on sijoitettu sänky katonrajaan, mutta saman idean voi hyvin ottaa käyttöön isommissakin asunnoissa. Parvi voi myös toimia leikkitilana, peliluolana, varastona tai vaikkapa toimistona.

2. Seinän sisään liukuvat ovet

Harva on tullut edes ajatelleeksi, miten paljon tilaa saranaovi vie. Jos olet valmis tekemään hieman remonttia, vaihda välioveksi seinän sisään piiloutuva liukuovi! Oven runko on normaalin väliseinän paksuinen ja sähköjohdotkin saa mahtumaan seinän sisään. Saat roppakaupalla tyhjää seinäpintaa ja arvokasta lattiatilaa hyötykäyttöön.

3. Varastotilaa portaiden alle

Asutko kahden kerroksen asunnossa, jossa on säilytystila kortilla? Portaat vievät itseensä yllättävän paljon hukkakuutioita kodista. Onneksi nämäkin tilat on mahdollista käyttää hyödyksi rakentamalla portaiden alle komero tai askelmista vedettävät laatikot.

Säästä tilaa liukuovilla - Eclisse-liukovi, varasto portaiden alle
Seinän sisään liukuvan Eclisse-liukuoven avulla pystytään tekemään varastotilaa myös portaikon alapuolelle.

4. Taittopöydät sekä kääntö- ja kaappisängyt

Nykyään löytyy monia taittopöytiä ja -sänkyjä, jopa kauniitakin yksilöitä, jotka tuovat kotiin monikäyttöisyyttä. Taittopöydän saa kätevästi pois tieltä aina kun ei ruokailla. Sängyn voi muuttaa päivän ajaksi sohvaksi tai nostaa piiloon siistiin kaappiin.

5. Käytä arkkitehtia tai sisustussuunnittelijaa

Tilasuunnittelun ammattilaiset, kuten arkkitehdit ja sisustussuunnittelijat tietävät, miten saat kodistasi kaiken hyödyn ja ilon irti. Sijoitus hyvään suunnitteluun maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti toimivampana ja onnellisempana elämänä.

Kuva: SUNHOUSE talot Oy

Jaa kirjoitus