Sisustaminen

Lisää selkeyttä kodin tilaratkaisuihin – katso vinkkimme

Kodin neliöt ovat arvokkaita – ja hukkaneliöt ne vasta arvokkaita ovatkin. Esimerkiksi Helsingissä asunnon keskimääräinen neliöhinta oli vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä 4 730 euroa, pääkaupunkiseudulla 4 115 € ja muualla Suomessa 1 927 €.

Olisi totta kai toivottavaa, että kodin jokaisella neliöllä olisi tarkoitus ja mahdollisimman korkea hyötysuhde. Sitä kautta neliöistä saadaan irti määräänsä isomman tilan tuntua – ja ennen kaikkea tuo avaruus pystytään säilyttämään läpi vuosien. Useimmat kodithan ovat valmistuessaan uusia ja nättejä, mutta ajan saatossa kertyvät tavarat, elämisen jäljet sekä pintaremontit muokkaavat asunnon ilmettä.

Kodit, joiden rakentamisessa tai remontoinnissa suositaan selkeälinjaisia sekä tilaa innovatiivisesti hyödyntäviä – ja samalla säästäviä – ratkaisuja, tuntuvat usein vastaavankokoisia asuntoja isommilta, rennommilta, valoisammilta ja yhtenäisemmiltä.

Suomenkin televisiossa pyörivän mielenkiintoisia rakennusprojekteja esittelevän Grand Designs -ohjelman verkkosivuilla olevassa artikkelissa on listattu mielenkiintoisia ideoita tilankäytön yksinkertaistamiseen. Esimerkiksi lasiset kaiteet portaikossa tuovat valoisuutta ja avaruudentuntua. Samat sävyt lattiassa ja täyskorkean ikkunan toisella puolella olevissa pihalaatoissa luovat yhtenäisyyttä sisä- ja ulkotilojen välille, antaen tilasta kokoaan väljemmän vaikutelman. Muita käytännöllisiä ideoita ovat helposti hukkaan menevän tilan hyödyntäminen tyylikkäästi toteutettuna säilytystilana.

Lasielementit sisustuksessa edistävät kodin valoisuutta antamalla valon virrata esteettä läpi asunnon
Lasielementit sisustuksessa edistävät kodin valoisuutta antamalla valon virrata esteettä läpi asunnon.

Yhdessä sivuston vinkeistä kerrotaan tilan joustavasta jakamisesta liukuovien avulla. Liukuovien todetaan sopivan loistavasti moderneihin avoimiin pohjaratkaisuihin jakamaan yhtenäinen tila kahdeksi itsenäiseksi alueeksi. Toisin kuin saranaovi, liukuovet voivat parhaimmillaan olla avattuina täysin huomaamattomia.

Artikkelissa käytetyn kuvan kohteessa on käytetty täyskorkeaa Eclisse-liukuovea. Jutussa todetaankin osuvasti seinän sisään liukuvan oven olevan oven sijaan ennemminkin liukuva, avattava seinä. Jutussa myös todetaan, että koska ovi on ripustettu liukukiskoon ylhäältä käsin, lattiamateriaali voi jatkua yhtenäisenä ja kynnyksettömänä huoneesta toiseen ja edistää siten tilan yhtenäisyyttä.

Seinän sisään liukuvilla liukuovilla pystytään toteuttamaan monia muitakin suunnitteluratkaisuja, jotka ovat omiaan sujuvoittamaan arkea sekä tehostamaan tilankäyttöä. Tässä muutamia näppäriä esimerkkejä:

 

Kätevää tilanjakoa lastenhuoneeseen

Lapset leikkivät mielellään yhdessä, mutta kaipaavat välillä myös yksityisyyttä. Seinän sisään liukuvan välioven avulla pystytään tarjoamaan iso yhtenäinen leikkitila, joka pystytään illan tullen rauhoittamaan kahdeksi erilliseksi makuuhuoneeksi.

Seinän sisään liukuvan välioven avulla tilat voidaan jakaa tai yhdistää käden käänteessä
Seinän sisään liukuvan välioven avulla tilat voidaan jakaa tai yhdistää käden käänteessä.
Liukuovien avulla lastenhuone voidaan helposti jakaa kahdeksi yksityiseksi tilaksi tai yhdistää yhdeksi isoksi
Liukuovien avulla lastenhuone voidaan helposti jakaa kahdeksi yksityiseksi tilaksi tai yhdistää yhdeksi isoksi.

 

Näyttävä sisäänkäynti vaatehuoneeseen

Seinän sisään liukuvan välioven avulla vaatehuone pystytään ikään kuin kätkemään esimerkiksi makuuhuoneen pääty- tai sivuseinän taakse. Koska ovi liukuu väliseinärungon sisään, se ei rajoita kalusteiden sijoittelua makuuhuoneen puolella. Tämä on omiaan tekemään makuuhuoneesta mahdollisimman tilavan ja avaran tuntuisen.

Liukuoven avulla vaatehuone pystytään toteuttamaan pieneenkin tilaan
Liukuoven avulla vaatehuoneen sisäänkäynti sopii hieman ahtaampaankin tilaan.
Seinän sisään liukuva väliovi on näyttävä vaatehuoneen käyntiovi
Seinän sisään liukuva väliovi on näyttävä vaatehuoneen käyntiovi.

 

Walk-in-closet on mainio säilytysratkaisu niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin makuuhuoneisiin. Vaatteet ja muut tavarat pystytään säilyttämään siistissä järjestyksessä ilman, että huonetta täytetään lipastoilla ja kaapistoilla.

Seinän sisään liukuva väliovi mahdollistaa seinäpintojen vapaan hyödyntämisen myös walk-in-closeteja tehtäessä. Esimerkiksi kuvan kohteessa saranaovi veisi huoneesta tilaa, pinta-asenteinen liukuovi puolestaan rikkoisi seinäpintojen yhtenäisyyden ja rajoittaisi sängyn ja yöpöydän sijoittamista. Eclisse-ratkaisun avulla seinäpinnat ovat yhtenäiset, selkeät ja tyylikkäät – ja oviaukko tilava sekä näyttävä.

Liukuoven avulla vaatehuoneen tai kylpytilan sisäänkäynti voidaan piilottaa seinään
Liukuoven avulla vaatehuoneen tai kylpytilan sisäänkäynti voidaan piilottaa seinään.

 

Huoneen sisälle voidaan myös rakentaa erillinen vaatehuone – helppo tapa saada lisää säilytystilaa kotiin!

Liukuovien avulla pystytään luomaan kätevä vaatehuone jo olemassa olevaankin tilaan

 

Liukuoven ovilevy voidaan myös varustaa peilillä, mikä toki on omiaan lisäämään tilavuuden tuntua asuntoon. Samalla peili tekee esimerkiksi varaston tai vaatehuoneen sisäänkäynnistä täysin huomaamattoman ja seinäpinnasta yhtenäisen.

Kun seinän sisään liukuvan välioven pintaan asennetaan peili, tulee varaston ovesta täysin huomaamaton
Kun seinän sisään liukuvan välioven pintaan asennetaan peili, tulee varaston ovesta täysin huomaamaton.

 

Tyylikkäät ja selkeälinjaiset pystypinnat

Usein varsinkin kylpy- ja kodinhoitohuoneisiin olisi mukava saada edes neliö tai pari lisää tilaa. Seinän sisään liukuva liukuovi mahdollistaa tämän elegantilla tavalla.

Eclisse-liukuovet vapauttavat tilaa hyötykäyttöön kylpyhuoneessa
Eclisse-liukuovet vapauttavat tilaa hyötykäyttöön kylpyhuoneessa…
Liukuovet vapauttavat tilaa hyötykäyttöön kylpyhuoneessa
… ja kodinhoitohuoneessa.

 

Seinän sisään liukuva liukuovi on sisustuselementti, joka tuo kotiin raikkaan ja modernin säväyksen – ja vapauttaa samalla tuhansien eurojen arvoisia neliöitä hyötykäyttöön. Toki oviaukon voi halvimmillaan peittää alle sata euroa maksavalla saranaovella, mutta laadukas seinän sisäinen liukuoviratkaisu on aukon kokonaiskustannus huomioiden ehdottomasti harkitsemisen arvoinen sijoitus – ja sitä paitsi olennaisesti näyttävämpi ratkaisu.

 

Tallenna

Päivi Koivisto

Eclisse-liukuovet
Muotolevy Rakennustuotteet Oy

Jaa kirjoitus