Sisustaminen

Rakennettavat kodit entistä pienempiä – onko vähemmän sittenkin enemmän?

Usein sanotaan, että suuri on kaunista. Lähes yhtä usein kuitenkin todetaan myös, että kauneus piilee yksityiskohdissa. Isonkin talon mahtava ja jykevä olemus kätkee sisäänsä paljon pieniä yksityiskohtia, jotka viime kädessä ratkaisevat miten monilukuiset neliöt asumiskäytössä toimivat ja minkälainen tunnelma seinien sisällä vallitsee – lämmin ja kotoisa vai kolkko ja vieras.

Faktahan on, ettei koti synny neljästä seinästä, kalustuksesta ja sisutuselementeistä tai TV-kanavapaketista, vaan siellä asuvista ihmisistä. Rakennuksen roolina on täyttää heidän tarpeensa mahdollisimman hyvin – ja mitä paremmin se tehtävässään onnistuu, sitä paremmin asukkaat viihtyvät. Asunnon neliömäärän kasvaessa ovat ihmiset helposti enemmän erillään toisistaan, mikä tuo haasteita kotoisan ja yhteisöllisen ilmapiirin saavuttamiseen ja ylläpitämiseen.

Rakennettavien neliöiden määrä ei itseisarvoisesti olekaan se tärkein tarkasteltava määre, vaan neliöiden toimivuus ja tarkoituksenmukaisuus.

Tämä on näkynyt muun muassa siinä, että pienten kotien kysyntä on ollut kasvussa jo hyvän tovin. Yksi oleellinen taustavaikuttaja on kotitalouksien keskikoon pienentyminen. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomessa oli 2,6 miljoonaa kotitaloutta ja kotitalouden keskikoko 2,04 henkilöä.

Kehityksen myötä saataville on tullut ajankohtaisiin asumistarpeisiin soveltuvia miniasuntoja, minikoteja, minimikoteja, noppakoteja ja vastaavia kompakteja asumiskonsepteja. Pienemmätkin asunnot voivat tarjota asukkailleen suurien ja väljien asuntojen parhaat puolet – edellyttäen, että ne on toteutettu tilankäytön tehokkuutta ja käytännöllisyyttä edistäviä ratkaisuja hyödyntäen.

Mitä pienempi tila, sitä suurempaan arvoon luovat suunnitteluratkaisut nousevat. Suuressa asunnossa, jossa huoneita, nurkkia ja komeroita on yllin kyllin, voidaan säilytystilaa lisätä tekemällä jostakin ”ylimääräisestä” huoneesta vaikkapa varasto tai vaatehuone. Pienessä asunnossa tällaista pelivaraa ei yleensä ole. Haastetta ei voida ratkaista siirtämällä ongelmaa seinän toiselle puolelle, vaan olemassa olevat tilat on kyettävä hyödyntämään mahdollisimman järkevästi.

Yksi kätevä keino saada kompaktin asunnon neliöistä enemmän irti on hyödyntää seinän sisään liukuvia liukuovia. Ratkaisu tarjoaa apua paitsi tilankäyttöhaasteisiin myös sisustamiseen – tilojen kalustaminen on helpompaa ja vapaampaa, kun lattia- tai seinätilaa ei tarvitse varata saranaovien kääntymiselle. Seinän sisään liukuva liukuovi saattaakin olla juuri se tekijä, joka mahdollistaa kuin mahdollistaakin unelmien sohvan mahtumisen kompaktin asunnon olohuoneeseen.

Avattaessa seinän sisälle liukuva väliovi tarjoaa tilansäästön lisäksi paljon muitakin etuja. Se on näyttävä ja moderni sisustuksellinen yksityiskohta, säväyttävä toiminnallisuus – tai tarvittaessa tyylikäs ja viimeistelty, mutta silti huomaamaton tilanjakaja. Ratkaisu, jonka ansiosta raikas, moderni ja yhtenäinen tila on yhdellä oven liu’utuksella muunnettavissa yksityisyyttä tarjoavaksi ja rauhalliseksi huoneeksi.

Pienissä kodeissa on tunnelmaa – mutta mikäli pienen kodin neliöt eivät toimi, muuttuu tuo tunnelma herkästi kireäksi. Sen sijaan sellaisissa pienissä asunnoissa, jonka toimivassa pohjaratkaisussa jokainen neliö on tarkoituksenmukainen ja täydellisesti asukkaidensa tarpeita palveleva, asuminen on todellinen nautinto. Tällaisen nautittavan asumisen edistämisessä seinän sisään liukuvat väliovet ovat suureksi avuksi.

 

Päivi Koivisto

Eclisse-liukuovet
Länsi-Suomi
Muotolevy Rakennustuotteet Oy

Jaa kirjoitus