Minkälainen on muuntojoustava toimitila?
Muuntojoustavuuden lyhyt oppimäärä – nämä asiat ratkaisevat tilan joustavan muunneltavuuden.
Muuntojoustavassa toimitilassa tilajako pystytään uudistamaan nopeasti, kustannustehokkaasti ja ilman kuukausien remonttia – parhaimmillaan jopa ilman, että toimistotyön tekeminen tilassa edes keskeytyy.
Järjestelmäseinät ovat toimitilan muunneltavuuden kulmakivi – ne mahdollistavat tilojen uudelleenjärjestelyn nopeasti ja tehokkaasti. Koska seinäelementit ovat uudelleenkäytettävissä joko samassa tai saman korkuisessa tilassa, antavat ne merkittävää kustannus- ja tehokkuusetua pitkästä tavarasta rakennettaviin väliseiniin verrattuna.
Yhtenäinen huonekorkeus mahdollistaa järjestelmäseinien vapaan sijoittelun
Kun koko kerroksen alueella on huonekorkeudeltaan yhtenäinen alakatto, pystytään järjestelmäseinät asemoimaan tilaan täysin vapaasti. Silloin tilat pystytään optimoimaan täysin tilan käyttäjien tarpeita vastaaviksi.
Siinä missä esimerkiksi käytävälinjojen kohdalta matalat mutta seinien läheltä korkeat alakatot rajoittavat järjestelmäseinien sijoittelua, voidaan yhtenäisen alakaton alle asentaa järjestelmäseinät juuri niihin kohtiin, joihin ne tarvitaan. Myös tekniikka ja sähköt pystytään sijoittamaan mihin tahansa yhtenäisen alakaton alueella.
Yhtenäinen, matala huonekorkeus auttaa myös luomaan tilaan kodinomaisemman tilan kuin tekniikan takia alas lasketut käytävälinjat ja korkeat, holvimaiset työtilat.
Kodinomaisen tunnelman lisäksi yhtenäinen alakatto mahdollistaa järjestelmäseinien tiivistämisen suoraan alakattoon ilman erillisten otsarakenteiden rakentamista. Ratkaisu luo tilaan erinomaisen akustiikan.
Äänieristysluokitellut järjestelmäseinät puolestaan varmistavat kullekin tilalle sen käyttötarkoituksen mukaisen äänieristyksen normaalista rauhallisesta työtilasta aina äänet tehokkaasti ulkopuolelleen rajaavaan tai sisällään pitävään neuvotteluhuoneeseen.
Miten toimitilan muuntojoustavuus varmistetaan?
Muunneltavuuden varmistaminen lähtee suunnittelusta.
Kun sisätilojen muuntojoustavuus otetaan lähtökohdaksi jo uutta toimitilakiinteistöä suunniteltaessa tai saneerausprojektia käynnistettäessä, pystytään kiinteistön elinkaaren aikana tapahtuvat muutostyöt toteuttamaan sujuvasti ja kustannustehokkaasti – ja mahdollisimman joustavasti.
Muuntojoustavuuden kannalta merkittäviä suunnittelussa huomioitavia seikkoja ovat julkisivu- ja LVI-ratkaisut, kerrosten korkomitta sekä järjestelmäseinien moduulimitoitus.
Julkisivu ja LVI-tekniikka
Suuret yhtenäiset lasipinnat rajoittavat sisätilojen muunneltavuutta, sillä väliseiniä ei voida rakentaa ikkunan kohdalle.
Kun huonevaraukset otetaan huomioon ikkuna-aukkoja asemoitaessa, tarvitaan vähemmän eri moduulimittoja järjestelmäseinille.
LVI-tekniikkaan pätee sama kuin ikkuonihin, sillä väliseinää ei voi rakentaa myöskään ilmanvaihtopalkin tai lämpöpatterin päälle. Tekniikka onkin suositeltavaa sijoitella ikkunoiden kanssa samalle alueelle, jolloin väliseinävaraukset tulevat huomioiduiksi.
Kerrosten korkomitta
Toimistorakennuksissa huonekorkeus saattaa vaihdella kerrosten välillä muutamasta millistä vaikkapa 100 mm asti. Heittelyvälejä pystytään paikkaamaan alakatto- tai otsarakenteiden avulla, mutta ne saattavat heikentää äänieristystä ja akustiikkaa.
Yhdenmukainen korkeus auttaa myöskin rajoittamaan eri kokoisten järjestelmäseinämoduulien määrää. Hyvin suunnitellun modulaarisuuden myötä jokaisella elementillä on monta potentiaalista sijoituskohtaa kiinteistössä. Tämä lisää tilamuutosten joustavuutta ja helpottaa varastointia.
Myös lattiamateriaalin vaikutus huoneen korkomittaan on hyvä ottaa huomioon. Jos yhdessä kerroksissa lattia on päällystetty kokolattiamatolla, toisessa parketilla ja kolmannessa laatalla, voivat huoneiden korkeudet olla erilaisia ja siten vaikuttaa modulaarisuuteen rajoittamalla seinelementtien käyttöä eri kerroksissa.
Moduulimitoitetut järjestelmäseinät
Mitä enemmän samankokoisia järjestelmäseinäelementtejä kiinteistössä käytetään, sitä paremmin väliseinämoduulit ovat uudelleenkäytettävissä eri kerroksissa – tai jopa kiinteistöissä. Tämä nopeuttaa muutostöitä, kun tilamuutostyöt voidaan toteuttaa olemassa olevilla seinäelementeillä ilman, että uusia tarvitsee tilata.
Moduulimitoitus auttaa myös seinäelementtien varastonhallinnassa. Mitoituksen lisäksi kannattaa huomioida seinäelementtien värit ja materiaalit, jotta ne ovat paitsi mitoiltaan myös visuaalisesti yhteensopivia.
Kustannustehokkaiden tilamuutosten muistilista
- sisätilojen muuntojoustavuutta tukeva julkisivusuunnittelu sekä LVI-tekniikan huolellinen sijoittelu
- tilavat hissit ja kulkureitit tai avattavat ulkoikkunat rakennusmateriaalien ja järjestelmäseinäelementtien haalaamista varten
- yhtenäinen huonekorkeus eri kerroksissa
- väliseininä muuntojoustavat ja keskenään yhteensopivat järjestelmäseinät
- järjestelmäseinäelementtien yhdenmukaiset mitat, värit ja materiaalit
Seinäjärjestelmissämme on kiinnitetty erityistä huomiota helppoon ja nopeaan muuntojoustavuuteen, viimeistellystä ulkonäöstä ja erinomaisesta äänieristyksestä tinkimättä.