Haukilahden päiväkoti, Espoo
Haukilahdessa otettiin käyttöön alkuvuonna 2019 uusi päiväkoti, jonka kanssa samoissa tiloissa toimii myös kirjaston lähipalvelupiste. Käyttäjäkunnaltaan ja tarpeiltaan varsin erilaiset toiminnalliset osiot saatiin toimimaan yhteen kekseliäällä suunnittelulla.
Kaksikerroksinen rakennus on kokonaispinta-alaltaan 2200 neliötä ja siinä on tilat seitsemälle päiväkotiryhmälle isoine monitoimisaleineen ja leikkihuoneineen. Lisäksi rakennus pitää sisällään Haukilahden kirjaston sekä avoimen päiväkoti Kaislikon tilat.
Kolme siipeä kolmelle käyttäjäryhmälle
Rakennuksen suunnittelu käynnistyi Espoon kaupungin sekä Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkaman kanssa hankesuunnitelman ja yhteisen toteutussuunnittelun kautta vuonna 2016.
Rakennus sai jo luonnosvaiheessa omaleimaisen kolmesakaraisen muotonsa käytännön sanelemana. Päiväkodin tontilla tuli käytännöllisesti ja turvallisesti mahdollistaa kolme eri päätoimintoa: päiväkodin käyttäjien tuominen ja hakeminen, kirjaston ja iltakäyttäjien liikenne sekä päiväkodin huolto- ja toimitusliikenne raskaammalla kalustolla. Vaikealta kuulostava lähtötilanne sai erittäin toimivan toteutuksen.
– Siitä syntyi kolmisakarainen rakennus, joka itsessään hyvin luontevasti jakaa nämä toiminnallisuudet kolmelle erilaiselle käytölle, arkkitehti ja kohteen pääsuunnittelija Tarmo Peltonen Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkamasta kertoo.
Samalla tontilla sijaitsi aiempi Haukilahden päiväkoti, joka purettiin uuden rakennuksen tieltä. Asemakaavamuutoksessa tontin eteläpuolella ollut puistoalue liitettiin päiväkodin tonttiin, jolloin saatiin enemmän tilaa itse rakennusta, parkkipaikkoja ja päiväkodin leikkipihaa varten.
Vaalea rakennus kutsuu leikkimään
Rakennus näyttää kauniilta ja leikkisältä. Sen julkisivussa on korkeita, epäsymmetrisiä leikkauksia, jotka tuovat iloa rakennuksen ilmeeseen. On helppoa hahmottaa, että rakennus on päiväkoti. Tämä oli myös arkkitehtien tarkoituksena.
– On tärkeää etenkin päiväkodille, että rakennus on kaupunkiympäristössä tunnistettava ja että sillä on oma luonne. Näin lapset tunnistavat oman päiväkotinsa jo kaukaa ja kokevat siihen rakennukseen liittyen positiivisia mielleyhtymiä. Toisaalta rakennuksen ulkonäön suunnittelu on tasapainoilua, sillä rakennuksen tulee olla edustava ja näyttävä osa ympäristöään, mutta sen tulee kuitenkin sopia ympäristöönsä ja kaupunkikuvaan, arkkitehti Peltonen punnitsee.
Rakennuksen julkisivu on päämateriaaliltaan Sioo:x-puunsuoja-aineella käsiteltyä puuta. Tämä harmaannuttaa puujulkisivun hopeanharmaaksi tulevina vuosina. Kuulaan puuverhoilun pariksi valittiin keltainen Equitone Tectiva -julkisivulevy, joka kattaa rakennuksen kaikki katettujen sisäänkäyntien julkisivut.
Julkisivulevy puun lopullisen värisävyn mukaan
Equitone-kuitusementtilevyn värivalinnassa oli arkkitehdeille tavallista enemmän työtä ja tarkkuutta, sillä värejä ei päästy täsmäämään suoraan puumateriaalin kanssa. Puunsuoja-aine harmaannuttaa puun lopulliseen hopeiseen sävyynsä vasta tulevien vuosien aikana, joten keltainen julkisivulevy on rakennuksen valmistuttua ollut melko lähellä puun sävyä. Vasta vähitellen arkkitehtien visioima väriyhdistelmä paljastuu puun muuttaessa väriään.
Equitone-julkisivulevyt ovat arkkitehdeille tuttuja entuudestaan, joten levyvalinta oli heille helppo.
– Equitone oli meille tuttu ja turvallinen valinta. Palamaton kuitusementtilevy paransi rakennuksen paloturvallisuutta, kun sisempi osa verhoiltiin kokonaan palamattomalla tuotteella. Näillä tuotteilla voidaan myös aika pienillä kustannuksilla tehdä mielenkiintoista julkisivua ja antaa muotoa ilman että se on kohtuuttoman kallista, arkkitehti Peltonen kertaa kokemuksiaan Equitonesta.
Rakennus on saanut paljon positiivista palautetta käyttäjiltä ja tilaajalta. Se on ulkonäöltään mielenkiintoinen ja luo toimivan kokonaisuuden tontille, jolla on paljon erilaista aktiivikäyttöä päivän aikana.
Valmistumisvuosi
2019
Suunnittelija
Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama
Urakoitsija
Tricon Oy
Sijainti
Haukilahti, Espoo
Julkisivumateriaali