TYKS:n T3-sairaalarakennuksen röntgensuojatilat

Turun yliopistollisen sairaalan uuden T3-sairaalarakennuksen kaikki kuvantamistilat suojattiin X Ray Protect-röntgensuojalevyllä, joka luo rakennukseen tehokkaan säteilysuojauksen. Lyijylaminoitu suojalevy tarjoaa paksua betonirakennetta vastaavan suojauksen, on iskunkestävä ja näppärä asentaa.

Turvallinen ja terveellinen Turun uusi Majakkasairaala

Terveellinen, turvallinen, toimiva – Tyksin uusi T3-sairaalarakennus on osa vuonna 2021 valmistuvaa Majakka-sairaalaa. Uuteen T3-rakennukseen sisältyy 8 kerrosta ja yli 21 000 toiminnallista neliötä toiminnallisuuden näkökulmasta suunniteltua sairaalatilaa.

Uusi sairaalarakennus kantaa nimeä Majakkasairaala, joka kuvastaa rakennuksen ja sitä ympäröivän infrastruktuurin ilmettä. Saaristomaiset, luonnonläheiset elementit kulkevat läpi sairaalarakennuksen, joka kohoaa junaradan päällä olevalle betonikannelle Turun keskustan tuntumaan.

Majakkasairaala tarjoaa turvallisen ja terveellisen ympäristön hoitohenkilökunnalle ja potilaille. Sairaalarakennuksen suunnittelu on pohjautunut potilaiden tarpeisiin, mutkattomiin hoitoprosesseihin, potilasturvallisuuteen ja perhekeskeisyyteen.

Näppärästi asennettava röntgensuojalevy kuvantamistiloihin

Sairaalaympäristössä rakentamisen vaatimukset ovat erityisen tarkkoja. Säteilysuojaus kaikkiin sairaalan kuvantamistiloihin toteutettiin suunnitelmien mukaisesti X-Ray Protect -kipsikartonkilevyllä, joka on turvallinen, kustannustehokas ja nopeasti asennettava ratkaisu sairaalaympäristöön. Kipsikartonkilevy tarjoaa tehokkaan suojan helposti: yksi 3 mm paksuinen lyijylaminoitu X-Ray Protect -levy vastaa säteilysuojaukseltaan 250-300 mm paksuista betonirakennetta. Sairaalaympäristöön suunniteltu levy on myös perinteistä kipsilevyä vahvempi, jotta seinään voidaan kiinnittää myös raskaita laitteita ja sairaalakalusteita.

Lyijylaminoidut X-Ray Protect -suojalevyt ovat iskunkestäviä, ja levyjen asennus ja käsittely työmaalla on helppoa. Röntgensuojalevyt tarjoavat perinteistä kipsilevyä tehokkaamman äänieristyksen ja kosteudensuojan. H1-luokan materiaalina levyn maksimivedenimu on 5%, mahdollistaen rakenteiden kuivuuden jo rakentamisvaiheesta alkaen. Röntgensuojalevyjen kartonkipinnan loppukäsittely onnistuu heti asennuksen jälkeen.

Tiivis yhteistyö urakoitsijan kanssa

X-Ray Protect valikoitui sairaalan kuvantamistilojen väliseinämateriaaliksi jo suunnitteluvaiheessa laadukkaan materiaalinsa vuoksi. Muotolevyn yhteistyö väliseinäurakoitsijana toimineen Kaarinan Puutyö Oy:n kanssa käynnistyi hintaneuvotteluvaiheessa, ja jatkui tiiviinä koko prosessin läpi. Kaarinan Puutyön ammattilaisten kanssa yhteistyö oli saumatonta läpi rakennusprosessin.

– Muotolevyn toimitusvarmuus ja tuotteiden laatu oli meille ennestään tuttu. Asennettavia seinäneliöitä oli yli 30 000 ja suurella työmaalla on omat aikatauluhaasteensa. Muotolevy pystyi vastaamaan tähän vaatimustasoon ja yhteistyö sujui jouhevasti, kohteen väliseinäurakoitsijana toimineen Kaarinan Puutyön Juha Saaristo kuvailee.

Teknisiä haasteita röntgenlevyjen käsittelystä ja asennuksesta ratkottiin yhdessä varmistaen samalla, että sairaalan erikoisvaatimukset täyttyvät lopputuloksessa. Esimerkiksi liitoskohtien käytännön toteutukseen etsittiin ratkaisua yhteistyössä urakoitsijan ja Muotolevyn asiantuntijan kanssa. X-Ray Protect -järjestelmään sisältyy lyijykipsilevyjen lisäksi myös itseliimautuvat lyijynauhat, ja rasioiden ja läpivientien suojat, joilla turvallisen ympäristön toteutus täyttää varmasti asetetut vaatimukset.

Sairaalakohteessa röntgensuojalevyjen korkeus osui sattumalta yhteen kohteen runkomitoituksen kanssa, mikä nopeutti asennustyötä. Levyt asennettiin paikalleen kahden miehen voimin.

Asennuksen jälkeen X-Ray -levyjen kartonkipinta voidaan käsitellä samaan tapaan kuin perinteisen kipsilevyn.

Valmistumisvuosi

2021

Urakoitsija

Kaarinan Puutyö Oy

Sijainti

Turku

Rakennuslevy