Sisustaminen

Miltä näyttää suomalainen koti?

Suositussa televisio-ohjelmassa neljä toisilleen tuntematonta kilpailijaa vierailevat toistensa kodeissa ja pyrkivät arvaamaan, kenen kotona kulloinkin ollaan. Ajatus on hauska, sillä on totta, että koti ilmentää meitä ihmisiä yhtä lailla kuin esimerkiksi pukeutumisemme. Ohjelmassa myös huomaa nopeasti, kuinka tunnistettavasti kodit ovat suomalaisia.

Mitä sinä näet, jos suljet silmäsi nyt ja mietit tavallista suomalaista kotia?

Taloon astellessa kengät pyyhitään rappurallin päällä olevaan kenkäharjaan ja eteiseen saavutaan tuulikaapin kautta. Eteisessä huomataan palapeili ja liukuovikaapisto. Kengät on nostettu kuivumaan telineeseen tai ehkä jopa kokonaan piiloon kenkäkaappiin. Eteisestä on kätevästi käynti wc:hen ja vaatehuoneeseen.

Olohuoneessa bongaa nopeasti Iittalan Kivi-tuikut ja Aalto-vaasin. Viherkasveja kasvaa ruukuissaan ja televisio on paraatipaikalla äänentoistojärjestelmän ympäröimänä. Sohva on jo hieman kulahtanut kangassohva ja sohvapöydän päällä on luettuja aikakauslehtiä.

Keittiö on arkinen, mutta suomalaisten suunnittelijoiden ikonisten tuotteiden värittämä. Ruokapöytä katetaan keittiöön ja pöydän päällä roikkuu Lokki-valaisin. Kaapissa on varmasti Iittalan Kartio-laseja kolme päällekkäin – toisella hyllyllä muutama Muumi-muki ja perintöastioita. Alalaatikossa Orthexin pakasterasiat odottavat, että metsän antimet kypsyvät säilöttäviksi. Jääkaapin ovessa on lasten koulukuvat ja kortteja magneeteilla kiinni. Tiskiharja roikkuu tiskialtaan yllä luonnollisesti kuivauskaapin ritilässä. Rätti kuivuu hanan päällä.

Makuuhuoneessa on päiväpeitto siististi pedatun sängyn päällä ja yöpöydällä odottaa kirja lukijansa tainnuttamista. Työhuoneen pöydällä on musta läppäri ja kirjahyllyssä on mapit rivissä tulostimen vieressä.

Kodinhoitohuone on tietenkin erillinen tila vaatehuoltoa sekä siivoustarvikkeita varten. Kylpyhuoneessa on pastellin sävyiset kohokuvioidut laatat odottamassa kylpyhuoneremonttia ja modernimpaa tunnelmaa. Vessassa tunnistaa heti IDO:n wc-istuimen ja Oraksen hanan, joka on jo hieman kalkkeutunut vedestä. Peilikaappi kätkee sisäänsä hyllykaupalla kosmetiikkaa. Saunassa on kiulu käännetty ylösalaisin kuivumaan ja heikko valo luo ihanan hämyisen tunnelman tummuneiden puupaneeleiden sävyttämään huoneeseen.

Perinteikästä toiminnallisuutta

Monet kuvaillut seikat edustavat eittämättä suomalaista kotia jo monien vuosikymmenten takaa. Suomalaiset eivät niinkään sisusta kotejaan muuttuvien trendivillitysten mukaan, vaan koti edustaa toiminnallisuutta, perinteikkyyttä ja jatkuvuutta.

Viime vuosina nykyaikaisissa kodeissa on alkanut näkyä myös muutoksia. Energiatehokkuuden parantumisen myötä ikkunakokoja on uskallettu taas vähitellen kasvattaa, jolloin suomalaisten koteihin virtaa enemmän luonnonvaloa. Etenkin oleskelutiloja suunnitellaan avaralla huonejärjestyksellä, mikä tuo nykykoteihin viihtyisyyttä ja tilantuntua kuluttamatta neliöitä.

Kuva: SUNHOUSE talot Oy

Suomalaiset keskivertokodit eivät ole pramean kookkaita myöskään tulevaisuudessa korkeiden rakennuskustannusten vuoksi. Neliöt käytetään tarkasti hyödyksi ilman, että asumismukavuudesta tingitään liikaa. Tämän vuoksi yhä useampi tullee valitsemaan innovatiivisia tilansäästökeinoja, kuten hukkaneliöitä vähentäviä seinän sisään liukuvia ovia. Tällä toimivalla ovijärjestelmällä voidaan säästä useita neliöitä keskikokoisessa perheasunnossa.

Voidaan siis olettaa, että myös tulevaisuudessa suomalaiset kodit tullaan suunnittelemaan arjen toiminnallisuus edellä. Suomalaiset arvostavat yhä luonnollisia ja kestäviä materiaaleja ja pitävät kodeistaan hyvää huolta. Design-klassikot kiertävät varmasti seuraavien sukupolvien koteihin ja uusiakin ostetaan muistuttamaan, että tässä kodissa arvostetaan kotia ja asumista, eikä tutuilla sisustusesineillä pelätä korostaa ylpeyttä suomalaisuudesta.

Jaa kirjoitus