Taklaa tilasuunnittelun sudenkuopat
Näin toteutat järjestelmäseinien käyttöä tukevan kiinteistön
Järjestelmäseinät tekevät tilasuunnittelusta joustavaa: jo muutama tarvittaessa siirrettävä seinäelementti tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja tilasuunnittelijalle. Monipuolisesti muunneltavan tilan toteuttamiseksi järjestelmäseinien käyttö on hyvä huomioida jo tilan suunnittelu- ja rakennusvaiheissa.
Näppärimmin tämä onnistuu ottamalla seinätoimittaja mukaan projektin valmisteluun heti alusta lähtien.
Tilasuunnittelun kannalta tärkeintä on varmistaa, että järjestelmäseiniä voidaan tarvittaessa siirrellä tilassa mahdollisimman vapaasti, jopa kerrosten välillä. Esimerkiksi huoneistojen otsakorosta kannattaa toteuttaa yhtenäinen kaikissa kerroksissa, jotta samoja järjestelmäseiniä voidaan hyödyntää vapaasti huoneesta ja kerroksesta toiseen. Suunnitteluvaiheessa olevan rakennuksen ikkunat ja oviaukot voidaan myös sijoitella siten, että ne mahdollistavat tilajaot monilla eri tavoilla.
Korkeissa kiinteistöissä esimerkiksi hissien koko määrittää maksimikoon järjestelmäseinäelementeille. Joustavaksi suunnitellussa kiinteistössä muuntojoustavuutta rajoittavat tekijät pystytään minimoimaan esimerkiksi siten, etteivät hissien koko, huonekorkeus tai läpikulkukäytävien koko rajoita järjestelmäseinien siirtelyä ja siten tilojen muunneltavuutta.
Modulaarinen ajattelu suunnitteluvaiheessa mahdollistaa sen, että laajassakin kiinteistössä pärjätään pitkälle tulevaisuuteen pienellä määrällä erilaisia komponentteja. Suurin osa muutostöistä voidaan toteuttaa jo muutamilla järjestelmäseinillä, kunhan erilaiset mahdollisuudet on huomioitu jo tilan suunnitteluvaiheessa. Kun asiantunteva seinätoimittaja on mukana projektissa jo konseptointivaiheessa, monelta tulevaisuudessa eteen tulevalta haasteelta voidaan välttyä.
Seinien varastointiinkaan ei tarvita ylen määrin tilaa, kun seinien määrä on mitoitettu suoraan kohteelle sopivaksi.