JULKISIVUVERHOILU

Levyt ja laatat julkisivujen verhouksessa

Sisällysluettelo

1. Mikä on tuulettuva julkisivurakenne?

Tuulettuva julkisivurakenne antaa julkisivun hengittää.

Käytännössä ilma virtaa tuulettuvan julkisivun pintamateriaalin takana vapaasti. Kosteus pääsee tällöin poistumaan rakenteista ehkäisten homeen ja kosteusvaurioiden syntymistä tehokkaasti. Samalla tuulettuva rakenne luo edellytykset hyvälle lämmöneristykselle. Lämmönhukka vähenee, kun julkisivuverhous ja -rakenne suojaavat rakenteita ja eristeitä sääolosuhteilta ja kosteudelta.

2. Vaihtoehtoja tuulettuvan julkisivurakenteen verhoiluun

Equitone-julkisivulevyt ovat luonnollinen, kestävä ja laadukas ratkaisu julkisivujen verhoiluun. Kuitusementistä valmistetut levyt kestävät ankaria sääolosuhteita, suojaavat rakenteita ja lisäävät paloturvallisuutta. Equitone on arkkitehtien suunnittelema julkisivumateriaali, jonka ilmeikkyys ja tekstuurit tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja julkisivuverhouksen suunnitteluun.

ML Super Color - maalattu julkisivulevy

ML Super Color on kuitusementistä valmistettu maalattu julkisivulevy, jossa huippuluokkainen suorituskyky yhdistyy viimeisteltyyn, kauniiseen ja kestävään pintakäsittelyyn. Saatavana kaikissa Teknos-ulkovärikartan sävyissä, myös erikoisvärit mahdollisia.

Keraamiset Infinity-julkisivulevyt ovat yksi maailman laadukkaimmista tuulettuvan julkisivun verhoiluun käytettävistä materiaaleista. Suuri 1620 x 3240 mm aihiokoko sekä laaja valikoima pintaefektejä ja värejä mahdollistavat ainutlaatuiset julkisivutoteutukset.

Keraamiset Tonality-julkisivulaatat ovat savesta valmistettuja, kestäviä ja näyttäviä julkisivumateriaaleja. Keraamiset laatat mahdollistavat suunnittelunvapauden, sillä eri mittoja, pintastruktuureja ja värejä voi yhdistellä vapaasti. Laatat ovat tyylikkäitä, kestäviä ja helposti ilman näkyviä kiinnikkeitä asennettavia.

Paloturvallinen parvekeväliseinäjärjestelmä mahdollistaa parvekeväliseinien pintaverhoilun samalla materiaalilla rakennuksen muiden julkisivupintojen kanssa. Julkisivusta tulee yhteneväinen ja harmoninen, kun Equitone-julkisivulevyjen ominaisuuksia hyödynnetään myös parvekkeiden välisissä seinissä.

3. Toimivan julkisivuverhoilun tunnusmerkit

Hyvät julkisivuverhousmateriaalit tarjoavat joustavuutta suunnitteluun ja säilyttävät ominaisuutensa ja värisävynsä muuttumattomina vuosikymmenten ajan.

Tuulettuvuus ja eristys

Tuulettuva julkisivurakenne ja sääolosuhteiden vaihtelua kestävät julkisivuverhousmateriaali suojaavat rakennusta auttamalla rakenteita säilymään terveinä ja turvallisina vuosikymmeniä. Lisäksi ratkaisu luo erinomaiset edellytykset hyvälle lämmöneristykselle ja energiatehokkuudelle.

Paloturvallisuus

Julkisivulevytyksellä voidaan parantaa rakennuksen paloturvallisuutta.

Equitone-julkisivulevyt ovat palamaton julkisivumateriaali (A2-s1, d0) ja keraamiset Infinity-julkisivulevyt syttymättömiä, A1-paloluokiteltuja julkisivumateriaaleja. Tulipalotilanteessa palon etenemistä hidastavat materiaalit lisäävät turvallisuutta, kun tulipalon eteneminen ulkopinnan rakenteiden kautta huoneistosta toiseen hidastuu.

Tonality-julkisivulaatoilla on standardoitu A1-paloluokitus (EN 13501-1). Keraamiset julkisivulaatat tukevat rakennuksen muuta palosuojausta. Julkisivulaatta on palamatonta materiaalia ja julkisivun ranka valmistetaan alumiinista.

Kestävyys

Julkisivu toimii rakennuksen käyntikorttina. Pitkän käyttöiän tarjoavat kestävät julkisivumateriaalit säilyttävät luonnollisen ulkonäkönsä ja värinsä vuodesta toiseen.

Sekä Equitone-, Infinity- että Tonality-julkisivumateriaalit on suunniteltu kestämään Pohjoismaisia olosuhteita: piiskaavaa sadetta, kovia pakkasia ja paahtavaa aurinkoa. Materiaalit säilyttävät alkuperäisen värisävynsä muuttumattomina vuosikymmenten ajan haastavissakin olosuhteissa.

Luonnollisuus

Luonnollisista materiaaleista valmistetut julkisivulevyt ja -laatat saavat rakennuksen sointumaan ympäristöönsä. Aidoista ja ekologisista materiaaleista valmistettu verhoilu kestää katseita ja ikää. Erilaiset pinta- ja värivaihtoehdot antavat suunnittelijalle mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivutoteutuksiin, joilla rakennus saadaan joko sulautumaan kauniisti ympäristöönsä tai erottumaan siitä edukseen.

Joustavat ratkaisut suunnittelijan tukena

Joustava julkisivumateriaali tarjoaa suunnittelijalle värivaihtoehtoja ja pintamateriaaleja yllin kyllin: suunnittelija voi tarpeen mukaan luoda julkisivuverhouksen, joka tarjoaa harmoniaa tai kontrasteja, karheaa yleisilmettä tai hienostunutta viimeistelyä, kiiltävää tai mattapintaa, rauhallista värimaailmaa vai voimakkaita sävyjä.

Equitone-julkisivulevyillä, maalatulla julkisivulevy ML Super Colorilla, Infinity-julkisivulevyillä ja Tonality-julkisivulaatoilla verhoilu voidaan toteuttaa lukuisissa eri väreissä ja erilaisilla pintavaihtoehdoilla. Suunnittelijalle on tarjolla useita mahdollisuuksia myös levyjen ja laattojen sommitteluun.

Kaavamääräykset asettavat usein reunaehdot julkisivuverhoilun värille ja pinnalle. Equitonen, ML Super Colorin, Infinityn ja Tonalityn laajat valikoimat tarjoavat suunnittelijalle liikkumavaraa samalla varmistaen, että ratkaisu vastaa kaavan määrityksiä.

Näppärä asennus

Equitone -julkisivulevyjen ja ML Super Colorin kiinnitysvaihtoehtoja löytyy joka budjetille. Esteettisin vaihtoehto helpottaa myös urakkaa työmaalla. Kun levytoimittaja leikkaa ja esirei’ittää julkisivulevyt millintarkasti valmiiksi, asettuvat kiinnikkeet valmiissa julkisivussa tyylikkäästi samaan linjaan. Ratkaisu on myös erittäin kustannustehokas, sillä tehtaalla suoritettu valmistelu säästää aikaa ja vähentää työvaiheita työmaalla. Asennusvalmiit julkisivulevyt on helppo asentaa mekaanisesti joko niiteillä tai ruuveilla. Mikäli julkisivuverhous halutaan toteuttaa ilman näkyviä kiinnikkeitä, voidaan julkisivulevyt asentaa myös mekaanisella piilokiinnitysjärjestelmällä.

Keraamiset Infinity-julkisivulevyt ovat saatavana 6 mm ja 12 mm paksuudella. 6 mm julkisivulevyt kiinnitetään puolimekaanisella piilokiinnityksellä ja 12 mm paksut julkisivulevyt mekaanisella piilokiinnityksellä.

Tonality-julkisivulaatat kiinnitetään aina piilokiinnityksellä julkisivurankaan. Laatat ovat kevyitä ja siten niiden asentaminen on helppoa ja sujuvaa.

4. Mihin kaikkialle julkisivulevyt ja -laatat soveltuvat?

Koko julkisivun verhoilu tai päivittäminen

Koko julkisivu voidaan verhoilla Equitone-julkisivulevyillä, maalatuilla ML Super Color -julkisivulevyillä, keraamisilla Infinity-julkisivulevyillä tai Tonality-julkisivulaatoilla uudisrakennettaessa ja julkisivusaneerauksessa. Laaja väri- ja pintamateriaalivalikoima mahdollistaa kohteeseen sopivan verhoilun valinnan helposti rakennuksen rakennusajasta ja -tyylistä riippumatta.

Esimerkiksi matalat julkiset rakennukset, kuten koulut, voidaan verhoilla kauttaaltaan samalla julkisivumateriaalilla. Värit, pinnat ja erilaiset ladonnat mahdollistavat myös esimerkiksi erilaisten toiminnallisten alueiden korostamisen ja ilmeikkään toteutuksen.

Tehosteet

Kun koko julkisivua ei haluta verhoilla samalla materiaalilla, voidaan yksityiskohtia korostaa ja häivyttää erilaisilla tehosteilla. Esimerkiksi ikkunoiden välejä tai parvekkeen taustoja voidaan nostaa esiin tehosteväreillä ja materiaaleilla. Tämä onnistuu näppärästi sekä Equitone-julkisivulevyjen, maalattujen ML Super Color -julkisivulevyjen, Infinity-julkisivulevyjen sekä Tonality-laattojen laajalla valikoimalla.

Nykyaikaisissa kerrostaloissa tai esimerkiksi koulurakennuksissa julkisivuverhoilun tehosteiden avulla voidaan viestiä rakennuksen eri osista ja käyttötarkoituksista – päiväkotilaiset käyttävät oranssia osaa rakennuksesta, yläkoululaiset taas sinistä.

Värin lisäksi rakennuksen eri osia voidaan korostaa myös muilla keinoilla. Erilaiset pintamateriaalit, leikkaukset ja muodot ovat toimivia tehosteita. Värin lisäksi materiaalien koot ja muodot lisäävät suunnittelunvapautta. Esimerkiksi geometrisiin kuvioihin leikatut, rouheapintaiset Equitone-levytykset toimivat tyylikkäinä tehosteina, jos väreillä leikittely ei sovi rakennuksen tai alueen tyyliin.

Sisustusratkaisuna sisätiloissa

Equitone-julkisivulevyt soveltuvat mainiosti käytettäväksi myös sisätiloissa sisustusratkaisuna. Keraamista julkisivulaattaa voidaan hyödyntää piristämään seinäpintoja ja tuomaan luonnollista pintamateriaalia myös rakennuksen sisätiloihin. Monikäyttöinen materiaali antaa arkkitehdeille mahdollisuuden nostaa julkisivun elementtejä esille myös sisätiloissa.

5. Joustavaa suunnittelua julkisivulevyillä ja -laatoilla

Runsaasti vaihtoehtoja ladontaan

Joustava levyjako mahdollistaa lukuisia eri sommittelutapoja Equitone-julkisivulevyille ja maalatuille ML Super Color -julkisivulevyille ja auttaa materiaalihukan minimoinnissa. Kokonaiskustannukset pysyvät pieninä, kun levyjen kustannustehokas mitoitus huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa ja materiaalihukka minimoidaan. Levyt voidaan asentaa pystyyn, vaakaan, suuntia vaihdellen ja erilaisia muotoja muodostaen – suunnittelija saa vapaat kädet. Erikoinen ladontavaihtoehto tekee rakennuksen julkisivusta kiinnostavan myös lähietäisyydeltä.

Esimerkkejä Equitone-julkisivulevyjen ladontamalleista

Infinity-julkisivulevyillä suunnittelunvapautta

Infinity-julkisivulevyjen suuri, 1620 x 3240 mm aihiokoko mahdollistaa rajattomasti ladontavariaatioita. Levyt leikataan suunniteltuun kokoon tehtaalla ja toimitetaan asennusvalmiina.

Myös Tonality-julkisivulaattojen muodot, mitat ja erilaiset ladonnat tuovat vapautta julkisivuverhoilun suunnitteluun. Laatat valmistetaan mittatilaustyönä toiveen mukaan, ja voidaan asentaa useilla eri ladontatavoilla mallista riippuen.

Mahdollisuus leikitellä levyjen muotokielellä

Equitone-julkisivulevyjen leikkaaminen erilaisiin muotoihin mahdollistaa innovatiivisetkin ladonnat mielenkiintoisen verhoilun luomiseksi. Levyihin voidaan muotoilla myös eri kokoisia reikiä tai aukkoja, tai hyödyntää esimerkiksi toistuvia geometrisiä kuvioita. Kaukaa katsottuna levyjen muotokieli vaikuttaa yleisilmeeseen, ja lähempää silmäiltynä taas luo kiinnostavan pinnan rakennukselle.

Laaja valikoima värejä, tekstuureja ja pintavaihtoehtoja

Julkisivulevyt ja -laatat ovat pitkäikäisiä ja säilyttävät värisävynsä haalistumattomina vuodesta toiseen. Värivaihtoehtoja löytyy runsaasti kirkkaista maanläheisiin sävyihin.

Myös levyjen ja laattojen pintamateriaalit tukevat vapaata visiointia. Rouhea tai sliipattu, sileä tai rosoinen, kiiltävä tai matta – pintamateriaali vaikuttaa koko rakennuksen ilmeeseen.

Equitone-levyjen tuotevaihtoehdot tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia ja luovat kukin pintamateriaaliltaan uniikkia ilmettä. Tectiva, Natura, Natura Pro, Pictura, Textura ja Linea ovat levyjen tuotemallistoja, joilla kullakin on omalaatuinen ilmeensä ja pintakäsittelynsä.

Tonality-julkisivulaattojen tuotevaihtoehdot sisältävät lukuisia värivaihtoehtoja ja pintamateriaaleja, joita voidaan yhdistellä vapaasti. Laattojen erottuvat pintastruktuurit mahdollistavat erityisen tasaisen ja tiheäpintaisen lopputuloksen julkisivun verhouksessa.

Erilaiset kiinnitysvaihtoehdot

Equitone-julkisivulevyt ja maalatut ML Super Color -julkisivulevyt voidaan kiinnittää joko ruuveilla, niiteillä tai mekaanisella piilokiinnityksellä, joka mahdollistaa yhtenäisen ja harmonisen verhoilun. Tasaisin ja silmää miellyttävin lopputulos syntyy, kun levyt leikataan ja porataan valmiiksi tehtaalla millintarkasti. Tällöin kiinnikkeet ovat valmiissa julkisivussa tyylikkäästi samassa linjassa, mikä helpottaa ja nopeuttaa asentamista työmaalla.

Julkisivulaatta Tonality kiinnitetään aina esteettisesti piilokiinnityksellä.

Keraamiset Infinity-julkisivulevyt kiinnitetään valitusta levypaksuudesta riippuen mekaanisella tai puolimekaanisella piilokiinnityksellä.

Yhdistelyvaihtoehdot

Levy- ja laattavaihtoehtoja voidaan yhdistellä loputtomasti vivahteikkaan ilmeen luomiseksi. Joustava tuotevalikoima antaa suunnittelijalle vapaat kädet yhdistellä levyjä ja laattoja myös muihin pintamateriaaleihin. Equitone-, ML Super Color, Infinity- ja Tonality-valikoimista löytyy esimerkiksi rapattuun seinämateriaaliin, betoniin, tiileen, puuhun ja metalliin sointuvia ja yhteensopivia pinta- ja värivaihtoehtoja.

Equitone-julkisivulevyt ovat luonnollinen, kestävä ja laadukas ratkaisu julkisivujen verhoiluun. Kuitusementistä valmistetut levyt kestävät ankaria sääolosuhteita, suojaavat rakenteita ja lisäävät paloturvallisuutta. Equitone on arkkitehtien suunnittelema julkisivumateriaali, jonka ilmeikkyys ja tekstuurit tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja julkisivuverhouksen suunnitteluun.

ML Super Color - maalattu julkisivulevy

ML Super Color on kuitusementistä valmistettu maalattu julkisivulevy, jossa huippuluokkainen suorituskyky yhdistyy viimeisteltyyn, kauniiseen ja kestävään pintakäsittelyyn. Saatavana kaikissa Teknos-ulkovärikartan sävyissä, myös erikoisvärit mahdollisia.

Keraamiset Infinity-julkisivulevyt ovat yksi maailman laadukkaimmista tuulettuvan julkisivun verhoiluun käytettävistä materiaaleista. Suuri 1620 x 3240 mm aihiokoko sekä laaja valikoima pintaefektejä ja värejä mahdollistavat ainutlaatuiset julkisivutoteutukset.

Keraamiset Tonality-julkisivulaatat ovat savesta valmistettuja, kestäviä ja näyttäviä julkisivumateriaaleja. Keraamiset laatat mahdollistavat suunnittelunvapauden, sillä eri mittoja, pintastruktuureja ja värejä voi yhdistellä vapaasti. Laatat ovat tyylikkäitä, kestäviä ja helposti ilman näkyviä kiinnikkeitä asennettavia.

Paloturvallinen parvekeväliseinäjärjestelmä mahdollistaa parvekeväliseinien pintaverhoilun samalla materiaalilla rakennuksen muiden julkisivupintojen kanssa. Julkisivusta tulee yhteneväinen ja harmoninen, kun Equitone-julkisivulevyjen ominaisuuksia hyödynnetään myös parvekkeiden välisissä seinissä.

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Lisätietoa tietosuojaselosteessa.

Välttämättömät evästeet

Nämä evästeet ovat välttämättömiä sivujen teknisen toiminnan kannalta, eikä niitä voi kytkeä pois päältä.

Analytiikka

Nämä evästeet keräävät ainoastaan anonyymia tietoa siitä, kuinka sivujamme käytetään. Analytiikkaevästeiden avulla pystymme mittaamaan ja analysoimaan sivujemme toimintaa. Käytämme näitä evästeitä esimerkiksi tietääksemme, mikä sivujemme sisällöistä on suosittua sekä varmistaaksemme, että kävijät löytävät heille merkitykselliset sisällöt. Kaikki kerätyt tiedot ovat tilastollista aineistoa, eikä niistä voi tunnistaa henkilöitä. Voit halutessasi poistaa näiden evästeiden käytön milloin tahansa.

Kohdistus- ja mainosevästeet

Kohdennamme mainontaamme, jotta voimme tavoittaa tuotteistamme kiinnostuneista ihmisiä mahdollisimman hyvin. Voimme käyttää näitä evästeitä esimerkiksi sinulle kohdennetun mainonnan täsmällisyyden ja kiinnostavuuden parantamiseen. Evästeitä voidaan käyttää myös sivujemme sisällön tekemiseksi sinua kiinnostavammaksi. Tietojen kerääminen perustuu selaimesi tai laitteesi yksilölliseen tunnistamiseen. Voit halutessasi poistaa näiden evästeiden käytön milloin tahansa.